Веселина Сариева

Биография

Веселина Сариева е родена в Пловдив, България. 
Тя описва работата си в началото на кариерата си в България като “културен активист”, в последствие като “куратор на контекст” като в това широко понятие обхваща разнообразните й работни позиции в областта на културата. От 2004 г. Веселина работи активно за създаването и устойчивото развитие на новаторски модели и практики за подпомагане на съвременната българска култура и изкуство. За тази цел, през годините тя съвместно с Катрин Сариева основава триединен модел, състоящ се от галерия – Sariev (2004/2011 г. галерия Сариев център за съвременна керамика и фотография до 2004, Sariev Contemporary галерия за съвременно изкуство с репрезентативен лист от автори след 2012), фондация – „Отворени изкуства“ (2007) и кафене и общностен център – artnewscafe (2008). Централите на тези организации са в Пловдив и са разположени една до друга на ул. Отец Паисий № 36, 38 и 40, оформяйки един своеобразен културен център, към който през лятото се добавя открита сцена за изкуство и култура – FLUCA: Австрийски културен павилион (от 2016 г.).

Днес дейността на Сариева и на нейните организации се простира отвъд тези физически пространства с проекти в публичното пространство и други градове както София, така и международни, като работят с широка партньорска мрежа и намират признание и последователи. Веселина Сариева започва да работи в полето на визуалните изкуства и културата през 2004 г. с майка си Катрин Сариева, с която развиват семейната традиция за подкрепа на творци, изкуство и култура. Преди работата си в сферата на визуалното, Веселина Сариева се занимава с литература. Има магистърска степен по Славянска филология от Пловдивския университет, специализирала е Хърватски език и литература. До 2006 г. има няколко реализирани поетични проекта и книгата „ОЩ“, издадена от „Жанет 45“ с редактор Георги Господинов.

Работата и визията на Веселина Сариева са ключов фактор за активизиране на културната сцена в Пловдив и за популяризирането на българското съвременно изкуство в чужбина през последните години. За своите заслуги през 2010 г. получава Железния медал за съвременно изкуство "Венцислав Занков" и наградата "Жена на годината" на списание "Грация" през 2011 г. Вестник "Капитал" я включва в топ 100 на най-влиятелните жени през 2012 г. Също така е част от проекта "40 под 40" на Дарик радио за успешни млади хора.  Нейният труд и различни проекти са отразени от международни медии като Ню Йорк Таймс Интернешънъл, TAZ, Die Welt, списание Blunderbuss, Art Review, Art Guide East, Forbes Bulgaria. Веселина Сариева е възпитаник на International Visitor Leadership Program (IVLP) – водеща програма за професионален обмен на американския държавен департамент. Тя е гост-лектор на конференции и форуми за културен мениджмънт, съвременно изкуство и културни политики в София, Истанбул, Берлин, Букурещ, Хамбург и др. 

Някои от ключовите по-мащабни проекти, инициирани и концептуализирани самостоятелно или в екип с експерти, и организирани от Веселина Сариева и нейните организации, са: