artnewscafe бюлетин

За медията

artnewscafe бюлетин е основан през септември 2008 година и е проект на фондация „Отворени изкуства“. Стартира като информационен бюлетин, съдържащ новини за изложби и арт събития в България и по света, отворени покани и конкурси и др. От 2010 до 2013 г. се издава на хартия с подкрепата на фондация „Америка за България“ и  Национален фонд „Култура“ и се разпространява в културни институции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново. Дизайнът на бюлетина е на Студио Пункт.

През 2015 г. с подкрепата на Национален фонд „Култура“ бюлетинът се разширява и се превръща в платформа за критическа литература, която цели да подпомага млади критици. Главният редактор Светла Петкова започва да работи с екип от стажанти, млади специалисти-изкуствоведи. Един от тях, Десислава Милева застъпва на позицията главен редактор през септември 2018 г., след година като редактор на месечния бюлетин под менторството на Светла Петкова.  

Бюлетинът представлява месечен подбор на информация от света на изкуството в няколко секции: Местни новини, На Балканите, По света, Световни музеи и колекции, Нашата гордост, Арт – кариера. Като независима платформа за критика, той предлага и авторски текстове в рубриките: „Арт ревю“, „Интервю“, „На второ четене“ и „Форум Колекционери“ (единствената рубрика в страната с фокус колекционирането на съвременно изкуство и срещата с водещи български и чуждестранни колекционери).  

През 2013 г. по случай 50-тото юбилейно издание, artnewscafe бюлетин  се сдобива с мобилно приложение за Android и iPhone. Приложението, изцяло обновено през 2018 г. дава възможност за бърз и лесен достъп до информация за изложби и културни събития, създаване на личен списък с любими събития, разглеждане на архива на бюлетина и др.    

Бюлетинът носи името на artnewscafé в Пловдив, което освен място за срещи и културни събития, е и единствената библиотека за международна арт преса в България.  Архивът на кафенето съдържа броеве на Artforum, Frieze, Art Review, както и редица други списания и каталози за изкуство от създаването му през 2008г.

Логото на artnewscafé е на българския художник Недко Солаков.