Фондация и галерия Credo Bonum

За пространството 

Галерията е създадена в края на 2003 г. от Цветелина Бориславова. До2008 г. тя е част от банка СИБАНК и носи нейното име, ставайки пример за симбиоза между финасова и културна институция в България. Натрупала внушителна история с архив от близо 100 изложби, в началото на 2011 г. галерията поема по нов път в своята изложбена политика, вече като част от фондация Credo Bonum. 

Тази промяна въвежда допълнителни критерии в подбора на събитията, за да бъдат в синхрон с приоритетите на фондацията. Галерия Credo Bonum привлича интереса на широката публика към важните за изкуството и съвременния живот теми и проблеми със средствата на съвременното визуално изкуство. В центъра на вниманието на изложбената политика на галерията са проекти с повишен социален ангажимент, както и пълноценно използване на критическия потенциал на изкуството. Такива изложби  са обърнати към проблемите на образованието, екологията и устойчивото развитие, опазването на културното наследство, както и към показването на най-новите посоки в изкуството на младото поколение. Галерията представя проекти, инициирани и организирани от фондация Credo Bonum, но също така и осъществени в партньорство с други институции, куратори и художници. Като допълнение, галерията Credo Bonum е домакин на множество събития, сред които представяния на книги, прожекции, дискусии и други публични събития. Три са програмите по които галерия и фондация Credo Bonum работят целогодишно. На първо място това е програмата  „Съвременно изкуство”, в рамките на която през годината се представят повече от 10 изложби. Сред тях са ежегодната изложба за млади автори „Арт Старт”, ежегодната „Лятна изложба”, „Павилион на утрешния ден” и др. По програма  „Екология и устойчиво развитие” са международната изложба „Пластмасов рай”, „Опашката на дракова” и др., а темата за историята и паметта отразена в програмата „Културно наследство” събира проекти, сред които „Ранно християнство в Родопите”, „Под знака на Орион” и „Прокуденият дух на траките”. Тези програми имат са основа, върху която галерията организира и много допълнителни събития.


Галерия

Калин Серапионов

Изложба на Калин Серапионов Choose Training, 2018.

Видео Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Калин Серапионов
 • Материал: 4К и HD видео, стерео звук, синхронизация; 16:57 мин (луп)

 • Собственост на: Калин Серапионов
 • Описание: Видео инсталацията Choose Training на Калин Серапионов се състои от 3 големи синхронизирани прожекции. Всички те показват реални кадри уловени от окото на автора. Мигащи неонови реклами и светещи пусти офиси, се редуват с хора, които карат зимни кънки или тренират на уреди във фитнеса. Всички образи, участващи в голям разказ, са организирани с помощта на специално създаден от Ангел Симитчиев звук. Той успява да подчертае изкуствеността на средата, но и за да създаде общ ритъм, в който тези толкова различни изображения могат да заживеят заедно.

Изглед към работите на Весела Данчева и Иван Богданов

Изложба "Павилон на утрешния ден" - общ план, 2018.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Радина Ганчева

 • Описание: “Павилион на утрешния ден” събитие и изложба по повод 12 години фондация Credo Bonum.
  С участието на: Божидар Василев и Волен Милчев, Весела Данчева, Вито Валентинов, Георги Господинов, Диана Иванова, Ева Вентова, Иван Богданов, Калин Серапионов, Майк Кампау, Марта Джурина, Праз Лаб – Весела Михайлова и Вероника Крейн и Симеон Стоилов, Станимир Генов.
  По повод своята дванайста годишнина, фондация Credo Bonum ще започне големия разговор за бъдещето и времето на технологичен бум, когато общуването и емпатията между хората ще бъдат поставени на изпитание. На специалната изложба “Павилион на утрешния ден” в галерия Credo Bonum са представени концепциите на 13 съвременни български артисти, чрез различни форми на изкуството.

Мария-Елиза Бакова и Александра Йотковска, България и общ план

"Пеликан" инсталация и общ план към изложбата ", 2017.

Скулптура

Детайли

 • Фотограф: Радина Ганчева
 • Материал: реди мейд обект

 • Собственост на: Галерия Credo Bonum
 • Описание: ПЛАСТМАСОВ РАЙ
  14.12.2017 – 9.01.2018
  Anne Percoco, САЩ
  Yodogawa Technique, Япония
  Steve McPherson, Великобритания
  Destructive Creation, България
  Chris Jordan, САЩ
  Мария-Елиза Бакова и Александра Йотковска, България
 • Авторски права: Credo Bonum Gallery, Радина Ганчева and the artists

Общ план към изложба

Изложба "Скулптурата сега" общ план, 2018.

Скулптура

Детайли

 • Фотограф: Николай Маринов
 • Широчина: 0.00 mm    Дължина: mm    Дълбочина: mm   

 • Собственост на: галерия Credo Bonum
 • Описание: Общ план от изложбата "Скулптурата сега", проект на галерия Credo Bonum, София. В изложбата участват: Валентина Шара, Група 7+1, Дан Тенев, Косьо Минчев, Николай Маринов, Павлин Радевски, Рада Букова, Радослав Нинов, Стефан Николаев и Тита Дренска Куратор: Весела Ножарова 5 октомври - 28 октомври, 2018 ч.

Общ план към изложба

Изложба "Арт Старт. Млади художници, които да следим през 2017-та", 2017.

Живопис

Детайли

 • Фотограф: Стефания Георгиева

 • Описание: Изложба "Арт Старт. Млади художници, които да следим през 2017-та" е съвремстен проект между галерия Credo Bonum и Гьоте-институт, България с цел да бъдат представени млади съвременни художници от България на възраст под 30 години. В изложбата в галерия Credo Bonum участват Мартина Вачева, Любомир Игнатов, Мария Налбантова, Радостин Седевчев, Радоил Серафимов и Мартиан Табаков. Куратори: Весела Ножарова, Даниела Радева, Стефка Цанева