София Грънчарова

Биография

София Грънчарова е родена през 1994г. в гр.София. Завършва бакалавър изящни изкуства в ESAM (École Supérieure d'Arts et Médias) в гр. Каан, Франция (2016). Участва в образователната програма за млади художници „Близки срещи – визуални диалози school4artists“ на ИСИ–София (2017), както и в експерименталното училище за куратори в “Swimming Pool” в София (2018). През 2019 започва магистърска степен по визуални изкуства в Luca School of Arts в Брюксел, Белгия.

Сред участията ѝ в общи изложби са “София Арт Буук Феър”, фестивал за печатни издания, София (2017); “Близки срещи, School4artists”, ИСИ, София (2017); “Арт Старт - Млади художници, които да следим през 2018”, галерия “Кредо Бонум”; изложба на номинираните за награда БАЗА 2018; “Промени ме&променям те”, Гьоте институт София (2018); “Kodex (10)”, Гьоте институт София (2019).

През 2018 осъществява и първия си кураторски проект, озаглавен “Space for Sparkling Water” в хотелска стая в хотел “Дитер”, София, заедно с художника Жордан Дериен. “Лоши връзки” е първата ѝ самостоятелна изложба, “Галерия 2.0”, София, (2018), а през есента на 2019 се осъществява и втората и самостоятелна изложба в галерия Васка Емануилова с куратор Даниела Радева.


За автора

Интересувам се от това как образите в популярната култура, медиите или други видове социално разпространение на информация функционират, след като загубят контекста си на валидност - когато посланието на образа е отделено от основната му задача. Вголяма част от проектите ми опитвам да заема позицията на медиатор между самото изображение и неговите променливи функции.

Експериментирам с начините на пренос на информация от един обект към друг. Използвайки различни художествени жестове (книги, фотография, инсталации, пърформанс и др.), често преразглеждам визуалното послание, за да достигна критичен поглед над неговите възможности за съществуване.

Друг ключов елемент от моите творчески интереси е човешкото тяло, неговото визуално присъствие, неговото тегло и гъвкавост, неговите безкрайни възможности за действие. Наред с човешкото тяло, модата, текстилът и тактилното са съществена част от моите проекти.
- София Грънчарова


Галерия

София Грънчарова

Лоши връзки, 2018.

Книга

Детайли

  • Фотограф: София Грънчарова

София Грънчарова

Точки на контакт 2, 2016.

Пърформанс

Детайли

  • Фотограф: Мишел Готстайн
  • Материал: Памучни дрехи, брошура с инструкции

София Грънчарова

Fantasies, Feelings and Fun, 2017.

Инсталация

Детайли

  • Фотограф: София Грънчарова
  • Материал: Тайвек хартия, балони с хелий

  • Описание: Дрехите са носители на смисъл, който често предлага различни емоции, усещания и фантазии. В масовата мода, тези състояния биват представяни чрез изрази и слогани, рекламни кампании и събития, които добавят високата емоциона стойност към материалния продукт. Една от основните характеристики на този вид мода е това колко бързо омръзват новите неща. Това е и една от причините за усещането, че “нямаме какво да облечем”, а свръхконсумацията на текстилни изделия идва като резултат.Емоцията, която носи дрехата, е вече отминала.

    В проекта “Fantasies, feelings and fun” са използвани детайли от една намерена фотография и няколко стари модни списания. Изображенията са силно фрагментирани, като фокусът пада върху отделни елементи като част от човешкото тяло, цвят, сгъвка на дрехата, материя, падаща светлина. Всяко изображение показва дреха, която също носи определена фантазия или емоция, вдъхновена от съществуващи рекламни кампании. Всяка емоция виси и зависи от балон с хелий, който ще определи колко време тя ще бъде актуална, преди да падне на земята и да бъде забравена.