Мария Налбантова

Биография

Мария Налбантова е родена през 1990 г. в София. През 2015 г. завършва магистратура в специалност „Илюстрация“ в НХА. През 2012 г. специализира във Факултета за изящни изкуства в “Universidad de Granada”, Гранада, Испания. През месец октомври, 2018 г., в Галерия „Васка Емануилова“, се състои първата ѝ самостоятелна изложба - "Прогноза за времето",- с куратор Даниела Радева, част от платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на Софийска градска художествена галерия. Някои от изложбите, в които участва са: „В състояние на движение“, Societe Generale Експресбанк, София (2017); „Арт старт“, Галерия Credo Bonum, София (2017); „Черни мечки за бели дни / Бели мечки за черни дни“, в рамките на One Design Week, Пловдив (2016); „15 минути слава“, формат за представяне на млади художници на SARIEV Contemporary в сътрудничество с фондация „Отворени изкуства“, “Hip Hip Zine Fair” и СУ „Св. Климент Охридски“, София (2015); 22 Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, „Дом на хумора и сатирата“, Габрово (2015); “DARK LIGHTS: félin amour”, в рамките на „Нощ на музеите и галериите“, Пловдив (2015). Авторската ѝ книга „Черни мечки за бели дни / Бели мечки за черни дни“ печели награда в категория „Издателска дейност“ на HP Inkspiration Awords by DSCOOP 2017. Автор на илюстрациите към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров, издателство Колибри, 2018 г.


За автора

Основна тема в творчеството ми е промяната. За мен, измененията на природата, времето, историята, човешката духовност и психология, съдържат трансформативен, постоянно обновяващ се, потенциал. Това ме кара да си задавам множество въпроси, които задавам и на които се опитвам да отговоря чрез произведенията си. Основно изразно средство в творчеството ми е книгата. Интерес за мен представлява възможността тя да бъде книга-обект или съставена от пространствени (поп-ъп/интерактивни/3D) елементи, да ползва различни материали и да създава игра между текст, картина и хронология на разглеждане. Работя още с текстил и бродерия, съчетавам различни материали, формиращи цялост между обекти и двуизмерни образи.
- Мария Налбантова

Климатичните условия – фактор, който трудно се прогнозира и който влияе на настроението. Нещо, което не можеш да промениш и с което трябва да се съобразяваш. Времето е като норма и етикет за поведение, независимо от модата или културата. От прогнозата за времето очакваме да разберем не само дали ще бъде слънчево, но несъзнателно и че „всичко ще бъде наред“. Може би най-баналната тема за разговор, но същевременно идеалната обвивка, в която една художествена изложба може да се вмести и да генерира скрити потенциални истории. Както в хайку поезията, нищо извън природните фрагменти не е казано буквално, но усещането отвъд тях е пределно осезателно. Настроенията на природата са метафора и за нелогичния израз „постоянна промяна“, който всъщност определя темата в изложбата на Мария Налбантова. Съвременното изкуство познава опита на Валтер де Мария, Олафур Елиасон или групата “Random International” с произведения, възпроизвеждащи природни феномени. Времето и климатичните условия и по-рано имат съществена смислова роля за пейзажния жанр в различни епохи и художествени течения. Познавайки историческия опит, Мария Налбантова се насочва към по-различни и също толкова трудни за изследване и визуален кометар психологически аспекти на темата за времето. Изложбата не засяга преекспонираната в днешно време тема за екологията, нито е проводник за обществени или политически каузи. С употребата на разнообразни изразни средства и заедно със скулптурите в постоянната експозиция на Васка Емануилова, както и с промените във времето в парка „Заимов“ през септември и октомври, тя поставя сюжет. Поставя сюжет и изгражда декор за метафори, завоалиращи сложни емоции, чувства и настроения. 
- Даниела Радева за изложбата „Прогноза за времето“


Галерия 

Мария Налбантова

Черни мечки за бели дни/Бели мечки за черни дни, 2016.

Книга

Детайли

Мария Налбантова

Черни мечки за бели дни/Бели мечки за черни дни, 2016.

Книга , Download

Детайли


Мария Налбантова

Черни мечки за бели дни/Бели мечки за черни дни, 2016.

Книга

Детайли

Мария Налбантова

Атмосферно налягане, 2018.

Инсталация

Детайли

  • Фотограф: Радостин Седевчев
  • Материал: текстил, хартия, бродерия, акрил
  • Широчина: 210.00 cm    Дължина: 215.00 cm    Дълбочина: cm   
  • Размери: 210 х 215 см

  • Описание: Част от изложбата „Прогноза за времето“ в Галерия „Васка Емануилова“.

Мария Налбантова

Зимен пейзаж, 2018.

Книга

Детайли

  • Материал: стиропорени топчета, найлонова мрежа, хербарий
  • Широчина: 30.00 cm    Дължина: 20.00 cm    Дълбочина: cm   
  • Размери: 30 x 20 cм, 20 страници

  • Собственост на: Даниела Радева
  • Описание: „Зимен пейзаж“ е книга-обект. При разглеждане на книгата, прозрачността на мрежата напомня преспи, които се натрупват върху появяващите се и изчезващи сухи цветя на страниците.