Иван Мудов

Биография

Иван Мудов (1975, София) завършва през 2002 г. Националната художествена академия в София. Неговата артистична практика обхваща фотография, видео, пърформанс и инсталация. Неговата работа, която има силен метафоричен заряд, поставя под въпрос социално-политическите и икономически условия на изкуството и връзката му със системите на власт. Подривайки съществуващите им норми и правила, художникът разкрива лостовете на тяхното функциониране.

Иван  Мудов е представял своята работа в множество самостоятелни и групови изложби: Moderna Museet (Стокхолм), Cabaret Voltaire (Цюрих), Kunstverein Braunschweig (Брауншвайг), Manifesta 4 (Франкфурт), 52-ро Венецианско биенале, 1-во Московско биенале за съвременно изкуство, и Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig - MUMOK (Виена), Manifesta 14 (Прищина).


Галерия

Иван Мудов

Безделник, 2021.

Рисунка

Детайли

 • Материал: Рисунка с молив върху стена

 • Описание: A Loafer, 2019, се състои от мръсни отпечатъци от обувки, оставени сякаш по невнимание от несъобразителните посетители на стената на галерията. При по-внимателно вглеждане обаче става ясно, че отпечатъците от обувки са внимателно нарисувани с молив от самия художник. Произведението означава следите от човешко присъствие и човешките следи са издигнати до произведение на изкуството.

Иван Мудов

Fragments box #1, 2002.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Еsa Lundйn
 • Материал: Handmade box, stolen fragments

 • Описание: Courtesy of Nedko Solakov

  Moderna Museet, Stockholm, 2008

  2002/2007

Иван Мудов

Performing Time, 2012.

Видео

Детайли

 • Материал: HD video, no sound, 24 hours (loop). Video still.

 • Описание: Творбата е пърформанс, показан като еднокадърна 24-часова видео документация. Изпробвайки чувството си за време, Иван Мудов остава сам в пространство с голям часовник на стената, движейки стрелките на часовника ръчно. Художникът не знае колко е часът, така че действието е напълно интуитивно. Оказава се, че Иван Мудов има доста добро усещане за време, като неговите „възприемани“ 24 часа възлизат на 23 часа и 15 минути в астрономическо време.

  С любезното съдействие на Prometeogallery di Ida Pisani и художника.

Иван Мудов

One Hour Priority, 2000.

Видео

Детайли


Иван Мудов

Traffic Control, 2001.

Пърформанс

Детайли

 • Фотограф: Илияна Коралова

 • Описание: „Контрол на движението“ е пърформанс, който артистът замисля за първи път за фестивал на пърформансите в Грац, Австрия. По-късно е изпълнен и в Солун, Гърция и Цетине, Черна гора. Облечен в автентичната униформа на български пътен полицай, Иван Мудов регулира движението на кръстовище в центъра на Грац, заобикаляйки работещите светофари. Спектакълът продължава 20 минути до пристигането на истинската австрийска полиция. Действието е незаконно; без разрешение от градските власти. Въпреки това, с помощта на адвоката на фестивала и факта, че за щастие не е причинил инциденти, Мудов е бил незабавно освободен от полицията.

  Асоциация за съвременно изкуство, Грац, Австрия