Open Art Files

Open Art Files

Openartfiles.bg е двуезичен уебсайт, който е база данни / архив на българското съвременно изкуство, онлайн библиотека и среда за арт критика. Сайтът е в процес на разработка и използва както новосъздаденото, така и архивното съдържание на текущата образователна платформа "Въведение в съвременното изкуство", разработена от Фондация "Отворени изкуства" и галерия Sariev Contemporary.

Съдържанието на уебсайта е изградено в четири основни панела: Теми, Хора, Пространства и Документи, представени по ясен и достъпен начин. Създаден е в сътрудничество с над 20 експерти, критици, изкуствоведи, над 200 сътрудници и над 50 пространства за съвременно изкуство и ще бъде постоянно обновявано.

Детайлната концепция на сайта "Open Art Files" бе разработена от директора на Фондация "Отворени изкуства" Веселина Сариева в сътрудничество със Светлана Куюмджиева, артистичен директор на МФ "Пловдив 2019", и куратора и изкуствовед Вера Млечевска.

Сайтът "Open Files Files" е част от проекта "Open Files Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство", който се стреми да популяризира българското съвременно изкуство в България и чужбина. Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Освен този сайт, проектът "Open Files Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство" се състои от изложбен проект, който ще популяризира базата данни "Open Arts Files" и уебсайта openartfiles.bg, образователен панел, който ще се  базира на образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство" и програма за работни визити и лекции на международни арт професионалисти, базирана на опита от подобни проекти на асоциираната галерия Sariev Contemporary, като проекта "Работни визити в Пловдив за куратори и художници".