Open Art Files

Open Art Files

Openartfiles.bg е двуезичен уебсайт, който е база данни / архив на българското съвременно изкуство, онлайн библиотека и среда за арт критика, основан през 2019. Сайтът е в процес на разработка и използва както новосъздаденото, така и архивното съдържание на текущата образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство“, разработена от Фондация „Отворени изкуства“, която е част от хибридната среда Sarieva / Hub.

Съдържанието на уебсайта е изградено в четири основни панела: Теми, Хора, Пространства и Документи, представени по ясен и достъпен начин. Панелът Tеми съдържа специално създадени за Оpen Art Files авторски текстове на критици, куратори, историци на изкуството и художници, които да служат за ориентири на читателя. В Хора могат да се открият индивидуалните профили на художници, куратори, галеристи, историци на изкуството и критици, а в Пространства е налична информация за държавни институции, нестопански творчески организации, частни галерии, донорски организации, неформални обединения – всички те включени на база съдържанието на тематичните статии. Панелът Документи представлява онлайн библиотека (статии, брошури от изложби, каталози, видео записи и други линкове и архиви, някои от които досега не са били достъпни онлайн), генерирана от останалите три панела. Съдържанието е създадено в сътрудничество с над 20 експерти, критици, изкуствоведи, над 200 сътрудници и над 50 пространства за съвременно изкуство и ще бъде постоянно обновявано.

Детайлната концепция на сайта „Open Art Files“ бе разработена от директора на Фондация „Отворени изкуства“ Веселина Сариева в сътрудничество със Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019“, и куратора и изкуствовед Вера Млечевска.

Сайтът „Open Art Files“ е част от проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“, който се стреми да популяризира българското съвременно изкуство в България и чужбина. Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. 

През 2021 г. проектът се реализира с финансовото съдействие на Национален фонд Култура - „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“.

Освен този сайт, проектът „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“ се състои от изложбен проект, който ще популяризира базата данни „Open Art Files“ и уебсайта openartfiles.bg, образователен панел, който ще се  базира на образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство", и програма за работни визити и лекции на международни арт професионалисти, базирана на опита от подобни проекти на асоциираната галерия Sariev Contemporary, като проекта „Работни визити в Пловдив за куратори и художници“.  

ISSN 2815-4320