Катрин Сариева

Биография

Катрин Сариева е родена през 1954 година в Пловдив. Завършва средното си образование в гимназия „Лиляна Димитрова” Пловдив, а после и специалност История в СУ „Климент Охридски”, София.  

От 1980 до 1993 година е преподавател по история в ПУ „Паисий Хилендарски”,  Пловдив. Научните ѝ интереси са свързани с изследване на социалната и демографска структура на българския град през 90-те години на 19 век. Участвала е на научни конференции, има публикации в научния и периодичния печат по темата и по събития, свързани с историята на Пловдив.    

През 2004 година заедно с Веселина Сариева основават галерия Sariev Contemporary (днес Sarieva) в Пловдив. Целта на галерията е да развива и представя съвременното българско изкуство в България и на международната арт сцена. Галерията е припозната като една от най-интересните и развиващи се от Източна Европа. Има участия в редица панаири за съвременно изкуство - Виена, Истанбул, Рим, Шанхай, Брюксел, Кьолн, Торино.  

През 2007 заедно с Веселина Сариева основават Фондация „Отворени изкуства”, чиято известност и признание са свързани с „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, както и проектите: Фестивал „Улица Отец Паисий”, „Алтернативна карта на Пловдив” , „Въведение в съвременното изкуство” , „Проект 0”, „FLUCA: Австрийски културен павилион“ и др. 

Катрин Сариева е автор на текста на изданието на фондацията „Улица Отец Паисий преди и сега”, 2010 и съставител и автор на текста на  „Алтернативна карта на Пловдив”, 2013 и 2017 г.