Василена Ганковска

Биография

Василена Ганковска е родена през 1978 г. в гр. Троян. От 2001 г. живее във Виена и София, където работи като художник и куратор на изложби и проекти. Дипломира се в Академията за изобразителни изкуства във Виена и завършва магистратура в НХА София. Реализира многобройни изложби, сред които проекти във Виена, Москва, София, Лос Анджелес и Цюрих, като например проект, част от резидентната програма на Австрийското федерално правителство в ЦТИ Фабрика, в Москва (2018), участие в изложбата "Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея" (СГХГ, 2017), изложби в галерия Hilger NEXT (Виена, 2016) и Български културен институт "Дом Витгенщайн през 2015 г. В проектите си Ганковска се занимава с различните аспекти на всекидневието, живота в града, отдиха и техните пространства. Една от централните теми, по които работи е взаимовръзката между архитектура, дизайн, изкуство и идеология в градовете от бившите социалистически страни в Източна Европа. През 2018 г. прави проект в Москва, където изследва архитектурното наследство от съветско време и по-специално съдбата на киносалоните, намиращи се в периферията на града. През 2014 г. излиза книгата и "Визуални стратегии. Преобразуваното градско пространство", в която наред с нейните изследвания показва и работите на художници като Лъчезар Бояджиев и Камен Стоянов. Друга част от проектите на Василена са заниманията и с формирането на поп- и визуалната култура в постсоциалистическото общество и специфичната роля на телевизионните формати като реалити шоутата и теленовелите в този процес. В тази връзка реализира проектите "Теленовела" (Академия за изобразителни изкуства Виена, 2008 г.) и "Градски мелодрами" *Галерия "Васка Емануилова, София, 2008 г.).
През 2016 г. поема управлението на изложбеното пространство на Асоциацията на визуалните артисти във Виена, където работи като куратор и организатор на събития.


За автора

Работата ми като художник се състои в разходки из града, снимане, живопис и рисунки. Писането за градското пространство както и на политически теми, свързани с изкуството, ме съпровожда в тези занимания. Политическите и социални процеси, както и други теми от всекидневието са често скрити зад структури, архитектурата или купчини от цветове. В моите произведения аз се опитвам да им придам художествена форма.
- Василена Ганковска


Галерия

Василена Ганковска

Нева, 2018.

Живопис

Детайли

 • Материал: маслени бои върху платно
 • Широчина: 40.00 cm    Дължина: 50.00 cm    Дълбочина: 4.50 cm   

Василена Ганковска

Изглед от Маями 3, 2017.

Живопис

Детайли

 • Материал: маслени бои върху платно
 • Широчина: 100.00 cm    Дължина: 150.00 cm    Дълбочина: cm   

Василена Ганковска

Московски кино проект, 2018.

Инсталация

Детайли

 • Материал: инсталация от 39 рисунки и диапорама

 • Собственост на: Василена Ганковска
 • Описание: изложба в Дом на Набережной, Москва
  с подкрепата на Симон Мраз, Австрийски културен форум Москва и Отдела за изкуство и култура към Австрийското федерално правителство

Василена Ганковска

Ситуация 2, 2017.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Василена Ганковска

 • Собственост на: Василена Ганковска
 • Описание: Изложба в Манделкерн Проекти, Виена
 • Авторски права: Василена Ганковска

Василена Ганковска

Хотел Черно море, 2017.

Фотография

Детайли

 • Материал: черно-бял принт, шаблон, тиксо
 • Широчина: 80.00 cm    Дължина: 120.00 cm    Дълбочина: cm