Фондация Отворени изкуства

За фондацията

Фондация „Отворени Изкуства“ е създадена през февруари  2007 в Пловдив от Катрин и Веселина Сариеви. От тогава работи активно за създаването и устойчивото развитие на  модели и практики за подкрепа на българската съвременна  култура. Дейността и проектите на „Отворени Изкуства“ имат широка  разпознаваемост, носители са на редица награди, намерили множество съмишленици и са определяни като един от важните фактори за развитие и насърчаване на съвременния културен живот в Пловдив и страната.

Годишната програма на „Отворени изкуства“ обхваща  платформите: Нощ на музеите и галериите; Образователна  програма; Град и култура, като всяка платформа има  собствени краткосрочни или дългосрочни подпроекти. Голяма част от дейността на фондацията е в Пловдив, но включва също така проекти в София, такива с национално покритие, както и в чужбина. Организацията работи с водещи експерти за развитие на проектите си.


Програми

Програмата Нощ на музеите и галериите е създадена за да подкрепя и развива културната карта на Пловдив, културните институции в града и достъпа до култура. Фестивалът „Нощ на музеите и галериите“ (познат в последните години като Нощ/Пловдив) се провежда за първи път в България, в Пловдив през 2005 г. Подобно на други „бели нощи“ по света, концепцията е за среща на публиката с артисти, изкуство и култура в нетипичните вечерни и късни среднощни часове. През годините фестивалът не спира да търси предизвикателства и иновации като разширява обхвата си, в последните издания събитията са над 100, а аудиторията варира между 40 – 50 000 души.  

Град и културае програма на „Отворени изкуства”, която се фокусира върху заобикалящата градска среда – нейната история, архитектура, специфика, проблеми и потенциал да бъде част от културното развитие и осъзнаване. В тази програма попадат фестивала „Улица Отец Паисий” (2010 – 2013 г.), „Проект 0“ (2010 – 2014 г.), форматът  „Беседка за Града“ (издания през 2012 и 2015 г.), „Алтернативна карта на Пловдив“ (2013 г.) – туристически гид за различния, непознат и неприсъстващ в официалните туристически пътеводители град, FLUCA: Австрийски културен павилион – иновативен проект за мобилна културна сцена създадена от  карго контейнер и трансформирана в арт инсталация, и др.

Образователната програма на фондацията се съсредоточова основно върху темата “съвременно изкуство”. Сред проектите в програмата са ежемесечното издание с актуални новини в сферата на изкуството artnewscafe бюлетин (от 2008 г.), и инициираните със SARIEV Contemporary образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство“ (от 2011), включваща тематични лекционни курсове и събития с гост-лектори – български и международни художници, критици и куратори; форматът „Форум Колекционери“, даващ видимост на утвърдени колекционерски практики; проектът „Фокус: България“ на viennacontemporary 2015 – първият мащабен обзор на българско съвременно изкуство на международен панаир за изкуство; книгата „Въведение в българското съвременно изкуство“ (2018) от Весела Ножарова, която е първата пространна история на българското изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век.

Галерия

Дейностите на фондация "Отворени изкуства" до 2019 г.

НОЩ/Пловдив 2017

Античен театър, концерт „Музика под звездите”

снимка: Никола Зафиров

Представяне на книгата „Въведение в българското съвременно изкуство“

Софийска градска художествена галерия, 11 юни 2018

Снимка: Мериан Николова

НОЩ/Пловдив 2017

Флука – Австрийски културен павилион

Снимка: Лина Кривошиева

Детмаг Снежанка, откриване в рамките на НОЩ/Пловдив 2017

Изложба "10 г. Отворени Изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ"

снимка: Силвия Георгиева

Проект на фондация Отворени Изкуства и Студио 8 1/2

Алтернативна Карта на Пловдив

Картата беше представена в рамките на Нощ на музеите и галер...