Contemporary Space

За пространството 

Contemporary Space е инициатива на фондация „Крео Култура”, създадена от Биляна Рубинова и Васил Даскалов през 2012. По стечение на обстоятелствата, мястото първоначално е наречено „Временно пространство”, което по естествен път определя името на бъдещата галерия. През шестте години на своето съществуване тя се развива от терен за изява на млади художници до влиятелна независима институция, формираща облика на културния живот в град Варна. Дейността на днешния център за изкуство „Съвременно пространство” се изразява в изложбена програма, библиотека, книжарница и залата за прожекции „Кино стая”, всички с насоченост към съвременно изкуство и култура.

Политиката на „Съвременно пространство” се отличава от установената при  частни галерии и неправителствени организации по това, че има сериозен принос в продуцирането на произведения и изложби. От 2013. фондация „Крео култура” е посветена и на системното изграждане на собствена колекция,  с работи на Ангел Карагьозов, проф. Владимир Иванов, Владислав Георгиев, Иван Мудов, Иво Бистрички, Искра Благоева, Калин Серапионов, Калоян Илиев – Кокимото, Камен Старчев, Мисирков и Богданов, Нено Белчев, Никола Михов, Петър Минчев, Самуил Стоянов,  Станимир Генов, Юлиян Табаков.

Черните стени на пространството още от самото начало са отличителна особеност и запазен знак. Това е повод за възникването на кураторския проект на Мария Василева “Video Cave”, поредица от изложби през 2013, 2014 и 2016, на видео изкуство, за което оптималната среда за експониране са така наречените „черни кутии”.

Друга тематична поредица е „Две равно на едно” от 2018, изложби посветени на колаборативното сътрудничество между двойки автори. 

Една от традициите на „Contemporary space” са годишните изложби, обединяващи самостоятелните представяния на излаганите през годината художници. Галерията поддържа дългосрочни професионални контакти с изявени автори от Варна и региона, сред които са Петър Минчев, Самуил Стоянов, Кокимото, Владимир Иванов, Нено Белчев. Както и с някои от изявените съвременни художници у нас като Калин Серопионов, Иван Мудов, Красимир Терзиев, Албена Баева, Стела Василева, Искра Благоева, Станимир Генов, Светлана Мирчева, Иво Бистрички, Никола Михов, Петер Цанев, Камен Старчев.


Галерия

Иво Бистричики

Платформи, 2018.

Живопис

Детайли

  • Фотограф: Биляна Рубинова

  • Собственост на: Contemporary Space

Петер Цанев

Преустановяване на обекта, 2015.

Инсталация

Детайли

  • Фотограф: Биляна Рубинова

  • Собственост на: Contemporary Space

Камен Старчев

Изчезване на спомена, 2017.

Дигитално изкуство

Детайли

  • Фотограф: Биляна Рубинова

  • Собственост на: Contemporary Space

Калоян Илиев Кокимото и Нитра

Инверсия, 2014.

Инсталация

Детайли

  • Фотограф: Биляна Рубинова

  • Собственост на: Contemporary Space

Калин Серапионов

Choose Training, 2014.

Видео Инсталация

Детайли

  • Фотограф: Калин Серапионов