Ния Пушкарова

Биография

Ния Пушкарова е завършила изящни изкуства в Университета в Рединг, Великобритания, където получава наградата Кодак за дипломната си работа. След завършването си идва в България, където работи и живее до днес. През 2004 сформира Сдружение ИМЕ с други творци, и през 2006 създава най-голямата платформа за обмен в съвременните изкуства артистичната инициатива  Водна кула арт фест. Създавайки артистична инициатива Ния Пушкартова освен организатор на международния фестивал, не спира своята индивидуална практика на мултидисциплинарен артист, като участията и колабораците и са многобройни по света. Някои от които: Курира и селектира 21st International show at “Woman made gallery”, Chicago, 2018 ;  куратор и артист в Nakanojo Biennale, Japan 2017 ; Participation at EFFE Festival academy, Atelier for young festival managers, Chiang Mai 2016; Participation at PARABIOSIS 3,”Communication and co-existence”, Chongqing, China, 2016 ; Participation at Mexico, Coahuila “RAYA EN EL AGUA” и много други.


За автора

Ния Пушкарова е мултимедиен артист, куратор и основател на Водна кула арт фест. В своята работа тя изследва теми свързани с феминизъм, локализъм, геополитика, като свързва концептуално звучаща и политизирана практика с моменти на автобиографичното и поетичното. Независимо дали създава собствени произведения или организира мащабни събития, свързани със съвременното изкуство като фестивали и резиденции, тя е последователна в стремежа да експериментира чрез медии, образи и теми, които да водят до крайно лични откровения.
- Надежда Джакова


Галерия

Ния Пушкарова

Изкуство с работно време, 2018.

Инсталация

Детайли

  • Материал: коса, книга, килим

  • Собственост на: Ния Пушкарова
  • Описание: Изложбата е посветена на скрити истини от живота ми/ни.. Не съм сигурна че спомените, които визуализирам в тази изложба са забавни според общоприетия начин. Може да ви се догади, или пък да счетете за уместно да не гледате, за да не ви докосне. Изкуството отдавна няма функцията да създава естетски положителни чувства. Но това избрах за моя тема- нелицеприятните моменти на жена расла в ерата на социализма. Може да не се съгласите с мен или пък да имате съвсем други впечатления от тези, но това е моята равносметка и смятам за важно да я споделя. Защото ме тормози и мисля, че е тормозила много други подрастващи млади момичета. Обвита в забвение, женската тематика е недостатъчно изчерпателна тук и сега. Но ми се иска, като протегна към миналото да кажа и успокоя това дете, малко момиче-бъдеща жена, че има кои да го чуе и защити, там някъде в бъдещето на неговия живот. Че няма вина или срам, която да носи със себе си като невъзможен товар и вечно бреме“, разкрива артистичната си концепция Ния Пушкарова. Изложбата провокира няколко други жени артистки, в резултат на което се издаде книжка със споделени истории и размисли.
  • Препратки и връзки: http://nia.watertowerartfest.com/?p=1149
    http://nia.watertowerartfest.com/wp-content/uploads/2019/01/Tell-me-what-do-you-see-Zine-2018-Final.pdf

Ния Пушкарова

Отворена сесия1, 2019.

Пърформанс

Детайли