Галерия Аросита

За пространството

Галерия Аросита е открита през март 1990 г. и е една от водещите галерии за съвременно изкуство в България. Ситуирана в центъра на София галерията включва две изложбени пространства.

От създаването си през 1990  галерия Аросита е представила повече от 260 съвременни художника показващи широк спектър от творби, живопис, видео, скулптура и инсталации, от най-младите до най-изявените имена на съвременното изкуство в България и много гостуващи художници от чужбина. Галерията поддържа различни иновативни арт проекти. В логистична колаборация е с мащабния проект Благоевград център за съвременно изкуство.

Галерия Аросита е спечелила международна репутация за отлични постижения, с работата си  с широк кръг от чуждестранни художници, художествени групи и куратори.

От 2010 година галерията организира Международен фестивал за съвременно стъкло. Фестивалът се провежда на всеки две години в София.

През 2013 г. галерия Аросита се обръща към обществеността, като създава ново улично пространство за съвременно изкуство - Stick Place. Това е пръчка за окачване на реклами на винил монтирана на външната стена на галерията, към улицата. Използва се плоскостта на винила или самата пръчка за показване на изкуство директно на улицата. Вдъхновена е от street art, където изкуството, изложено навън приема по-различно значение, а работите могат да се гледат 24 часа, 7 дни в седмицата.


Галерия

Валентин Стефанов и НИНА Ковачева/ Расим

Физика и Метафизика на Петното, Клетва, 2012.

Инсталация

Детайли


Деян Янев, Калоян Илиев-Кокимото, Йордан Панков

European Cuteness Art, 2014.

Живопис

Детайли


  • Описание: European Cuteness Art, SOFIA ARSENAL – MUSEUM FOR CONTEMPORARY ART, Cultural Association Studio Soligo, Arosita Gallery
    Международната пътуваща изложба включва артисти от Румъния, България, Испания, Финландия и Италия. Джанкарло Карпи, куратор

Сашо Стоицов

Мода в задния двор. 13 Stanton, 2015.

Живопис

Детайли

  • Материал: Акрил на платно
  • Широчина: 116.00 cm    Дължина: 81.00 cm    Дълбочина: cm   

Александър Вълчев

Нов живот, Фестивал Дунавски диалози , Нови Сад, Употребата на човека, куратор Сава Степанов, 2018.

Инсталация

Детайли


Генади Гатев

ХАПЛОГРУПИ, 2018.

Живопис

Детайли