Фондация „Зингер-Захариев“

За фондацията

Фондацията  е създадена през 2021 г. oт Kathrin Singer-Sachariewa и Камен Захариев с цел да подкрепя организацията на изложби, пърформанси, уъркшопи, артистични намеси в пространството, международни и местни изложби, публикации, конференции, семинари, образователни програми, лекции и и подпомага  финансово и организационно подобни дейности на сродни организации.

Фондацията  подкрепя резиденции за художници и куратори в България и чужбина; възлага произведения на изкуството за развитието на собствена колекция и подпомага финансово и организационно откупуването на творби в полза на обществени галерии и пространства.

Първата дейност на фондацията през 2021 г. е отворена покана за възлагане на произведение на изкуството на тема „Историята е в Hастоящето“ за пространството на фондацията в селски район. Победител е Красимира Буцева с творбата „Завесата“.

През 2022 г. Фондацията стартира "SZ CONTACT" – програма за подкрепа за български артисти, институции за съвременно изкуство, куратори и продуценти от целия спектър на визуалните изкуства.  Основната идея на грантовата програма е да осигури опростено и небюрократично финансиране за проекти и дейности, които подкрепят международното сътрудничество и свързват художници и международни професионалисти в областта на изкуството.