Мартина Стефанова

Биография

Мартина Стефанова е предприемач, продуцент, мениджър, журналист в сферата на културата, изкуството, културните политики и международни културни отношения. Съосновател и изпълнителен директор на фондация „ДОМА Арт“.

Живее 12 години в Москва, където завършва висше образование по „графични изкуства“ в Московския държавен университет по печата. Специализира „Медиа и анимация“ една година в университета „Джунг-бу“ в Южна Корея.

Работи две години в Москва, като арт директор в престижната руска компания “Media Storm”, където отговаря за рекламната визия на олимпийските игри в Сочи. По-късно в България продължава с компании, като Microsoft, Cisco, Google, Societe Generale и други.

Носител е на наградата на Forbes Bulgaria в сферата на „Култура, изкуство и медия“, в конкурса „30 под 30“. Носител на наградата на „Капитал“ в конкурса NEXT Generation за млади бизнес лидери. Член на Управителния съвет на AICA - International Association of Art Critics – Международната асоциация на арт критици за България, под патронажа на UNESCO.

Сред проектите, които организира, са „NEXT Balkan“, представящ младата балканска сцена на съвременно изкуство със страни, като Албания, Косово, Сърбия, Северна Македония, създавайки постоянни обменни срещи, програми и връзка помежду им. Сътрудничи с Министъра на културата младежта и спорта на Република Косово, г-н Хайрула Чеку, кмета на Прищина Перпарим Рама, посолството на Албания и Сърбия.

Организатор е на три последователни издания на фестивала за съвременно изкуство DOMA Art Fest с фокус Южна Корея, Русия и Скандинавските страни – Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия. Част от скулптурите от фестивала са дарени и поставени в градска среда в София.

Главен инициатор е на проекта за творчески „КвАРТал“ на София и ежегодният „КвАРТал Фестивал“, провеждащ се традиционно за Деня на София, който обособява историческия център на столицата и го трансформира в артистичен и занаятчийски квартал. Инициативата е организирана от фондация „ДОМА Арт“ и се фокусира върху опазването и съхраняването на културното и историческо наследство на града, както създаване на повече пешеходни градски зони.

От 2012 г. Мартина Стефанова изследва активно сферата на съвременното изкуство като продуцент и съорганизатор в редица събития в България и чужбина. Работи със секторни и междусекторни партньорства, с акцент разширяване и привличане на публиката към културата, съвременните процеси и културни обмени, национални, междуградски и международни партньорства. Фокус са й Балканите, младата сцена и културата, като средство за комуникация без граници.

Има множество публикации в различни печатни и онлайн издания, както и участия в радио и телевизионни предавания с културна насоченост.


Галерия

NEXT Balkan: Косовско съвременно изкуство / NEXT Balkan: Kosovo Contemporary Art

Clubbing Insistence: After a Party, 2022.

Фотография

Детайли


-

The Pric/ze is Right. NEXT Balkan: Bulgarian Contemporary Art in Belgrade, 2021.

Фотография

Детайли


-

7-мото издание на КвАРТал Фестивал, 2021.

Фотография

Детайли


Алцек Мишев

От „500 млади лица“, 2021.

Постер

Детайли

  • Фотограф: Борислав Чернев

  • Описание: АЛЦЕК МИШЕВ. Акуи – Милано – София

-

СКФ2021: Куиър Рома. Силата е в нас, 2021.

Фотография

Детайли