Арт Фондация ДОМА

За фондацията

Арт Фондация ДОМА развива дейност в областта на съвременната култура, изкуство и градско развитие, провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни партньори чрез реализирането на различни събития в тази област: изложби, фестивали, програми за обмен, дискусионни форуми и други. Фондацията работи с проекти, както в страната, така и в чужбина, като представя българско изкуство, артисти и възможности за комуникация и обмен между различните сцени с цел популяризиране на българското изкуство зад граница и съвременно културно съдържание в България, създавайки по този начин нови културни връзки и бъдещи перспективи.

Сред проектите е платформата за обмен и сътрудничество между млади художници и специалисти в областта на културата и изкуството в балканските страни "NEXT Balkan", състояща се от поредица изложбени събития със съпътстващи програми, като разговори, форуми обмяна на практики. Целта й е да популяризира възможностите за сътрудничество между страните; проект за културен „КвАРТал" на София и прилежащия към него „КвАРТал Фестивал", „Споделени КвАРТал-ни улици" - улици за хората, без автомобилно движение с град за хората; "Sofia Art Tours", „Арт Компас“ - платформа за децентрализиране на съвременно културно съдържание в областните центрове и градове в България, Фестивал за съвременно изкуство DOMA Art Fest и други.

ДОМА си партнира с институции като Министерство на културата, Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Столична община, Националната художествена галерия, където бе организирана ретроспективната изложба на известния българо-италиански художник Алцек Мишев, Софийска градска художествена галерия, различни културни центрове и посолства, галерии, пространства от независимата сцена, фабрики за изкуство и др. През 2013 г., съвместно с четирима корейски художници, бяха изработени четири скулптури за публичното арт пространство, които бяха дарени на Столична община и Министерството на културата и монтирани в гр. София. През 2016 г. „Forbes България" награди ДОМА в конкурса „30 под 30", в категорията „Изкуство, култура и медии". През 2017 г. дейността на ДОМА бе избрана от българското списание „Капитал“ в конкурса за млади бизнес лидери "NEXT Generation".


Галерия

Yll Xhaferi

Southern lights, 2022.

Фотография

Детайли

  • Материал: Акрил върху платно

  • Описание: NEXT Balkan: Косовско съвременно изкуство
    Clubbing Insistence: After a Party
    27. 10 - 30. 11. 2022

-

The Pric/ze is Right. NEXT Balkan: Bulgarian Contemporary Art in Belgrade, 2021.

Фотография

Детайли


Olson Lamaj and Diomen Boriçi

„А или без извинение“ - NEXT Balkan: Албания, 2021.

Инсталация

Детайли

  • Фотограф: Михаил Новаков

-

7-мото издание на КвАРТал Фестивал, 2021.

Фотография

Детайли


-

СКФ2021: Куиър Рома. Силата е в нас, 2021.

Фотография

Детайли