Любен Петров

Биография

Любен Петров – Любе е роден през 1984 в Бургас. Завършва бакалавър по Стенопис в НХА , София. През 2011 завършва магистратура Живопис в FAVU Брно, Чехия. Л. Петров или Lyube e известен на чешката публика с участието си на АРТ Прага - 2013 и е отличен с награда за млад автор (ART PRAGUE Young Award). На българската сцена Любе става популярен с участието си на „МОСТ”, 2011. 2013 получава наградата на фондация „Едмонд Демирджиан”. 2014 е номиниран за наградата „БАЗА”. 2015 прави редица изложби и участия в Чехия и България. „Апокалипсариум“ в галерия Арт С Салон в Танцуваща сграда в Прага. Завръщане на българска сцена със самостоятелна изложба в София в галерия Академия. 2016 Любе е представен от БКИ в Лондон. 2017 в град Бургас с изложбата си „Голямото синьо“ и издава първи каталог “ The stuff that dreams are made of “, разпространен в 7 големи библиотеки , Народната Библиотека в Прага. 2017 Петров е финалист на „CBM ART PRIZE„ Италия. 2018 Любен Петров е поканен на London Art Fair. 2018 Петров е поканен да направи самостоятелна изложба в GASK , Чехия. 2019 Любе е поканен от Галерия YOUN , Монтреал, за самостоятелна изложба.


За автора

Целта ми е да създам забавен и неочакван визуален разказ. Имам привързаност към теми, които размиват границата между реалността и илюзията и създавам алтернативна сфера, в която миналото и бъдещето, реалността и фантазията стават едно. Тази трансформация се основава на собственото ми разбиране за света около мен, както и на чувството ми за хумор, вниманието ми към дребните детайли в ежедневието и позитивната ми перспектива. Стремя да създам алтернативна реалност с неприкрит хумор, сарказъм и понякога дори елементи на гротеска. Съчетавам мотиви и образности от съвременното потребителско общество с митологични разкази и фигури. Тези митични фигури се превръщат в супергерои на нашето бъдеще.
- Любен Петров


Галерия

Любен Петров

Пчелно момиче, 2019.

Живопис

Детайли

 • Материал: масло на платно
 • Широчина: 120.00 cm    Дължина: 140.00 cm    Дълбочина: 3.00 cm   

 • Описание: Имам за цел да създам забавен и неочакван визуален разказ. Имам привързаност към теми, които размиват границата между реалността и илюзията и създават алтернативна сфера, в която миналото и бъдещето, реалността и фантазията стават едно. Тази трансформация се основава на собственото ми разбиране за света около мен, както и на чувството ми за хумор, вниманието ми към дребните детайли в ежедневието и позитивната ми перспектива.
 • Препратки и връзки: http://artstarstv.com/post/182435901007/interview-with-lyuben-petrov?fbclid=IwAR1uYPievgka9BqMrHNxbG0IMiARB2HaDjgMKzRWVxgvnXbpUocUzI--JdM

Любен Петров

Сътворение, 2018.

Живопис

Детайли

 • Материал: масло на платно
 • Широчина: 160.00 cm    Дължина: 190.00 cm    Дълбочина: 3.00 cm   

 • Описание: Широкият мащаб на изразни средства предвещава семантично разнообразие на фантастични истории. Те са скрити в гротескни фигури, които са пълни с сарказъм, комични естетика, хиперболи и хумор. Същите крият и и по-дълбоки мисли за връзката между човека и природата, които довеждат до апокалиптичните окончания.
  В творческото си развитие рабоя върху темите, които са плътно свързани с цикъла на живота и смъртта.
 • Препратки и връзки: http://www.contemporaryartcuratormagazine.com/home-2/lyuben-petrov?fbclid=IwAR2l1mu5oX_tQF0T2kwzX6_Y1Yx9V2RvOZZe3uDApKjWnxrISxbKzTGPWe8

Любен Петров

Възвестяване, 2017.

Живопис

Детайли

 • Материал: масло на платно
 • Широчина: 120.00 cm    Дължина: 105.00 cm    Дълбочина: 3.00 cm   

 • Описание: Апокалипсис присъства постоянно, никога не спира, постоянно се движи и така в процеса мутира.
  Героите са въвлечени в нещо като транс, оставени сами в света, засмукан от природни катастрофи - апокалипсис . Историята остава загадка за зрителите и би могло да се предположи, че повишава възбудата от една недовършена история. Спирането на вземане на решение- този момент е покрит с магическа аура.
 • Препратки и връзки: https://www.gask.cz/en/exhibitions/lyuben-petrov-fata-morgana

Любен Петров

Съвременна трансплантация, 2015.

Живопис

Детайли

 • Материал: масло, лак на платно
 • Широчина: 150.00 cm    Дължина: 105.00 cm    Дълбочина: cm   

 • Собственост на: Частна колекция, Николай Неделчев, България
 • Описание: Работя върху теми, които са плътно свързани с цикъла на живота и смъртта. Съчетава традиции, символи и елементи на Източна и Западна култура на полето от мотиви от историята на изкуството, включващи християнска иконопис, митологични мотиви, но и абстрактни теми, вдъхновени от научно-фантастичната литература и кино. Опитвам се да изразя своя ироничен коментар на текущото състояние на цивилизацията, която наричам "Apocalypsarium", т.е. началото на края.

Любен Петров

Чиракът на магьосника, 2015.

Живопис

Детайли

 • Материал: масло, лак наплатно
 • Широчина: 160.00 cm    Дължина: 140.00 cm    Дълбочина: cm   

 • Собственост на: Частна колекция, Колет Прага-Мюнхен, Прага, Чехия
 • Описание: Опитвам се да съчетая мотиви и образности от съвременното потребителско общество (по-специално от комикси и популярни филми) с митологични разкази и фигури. Чрез тези странни сцени изследвам не само неизчерпаемостта на платното, но и целта на човешкото съществуване и силата на човешкото съзнание в лицето на предстоящия апокалипсис. Тези митични фигури се превръщат в супергерои на нашето бъдеще.