TaM

За пространството

ТаМ е пространство за култура и социални инициативи във Велико Търново, основано през 2012 г. Мястото предоставя сцена за съвременни форми на изкуство и представя изгряващи и утвърдени артисти от цял свят. Програмата включва събития, насърчаващи участие в социалните процеси на града.

През 2021 г. ТаМ се премести в сградата на бившия Клуб на дейците на културата в квартал Варуша юг. Екипът и общността около ТаМ се ангажира с възстановяване на културните функции и обживяването на изоставената сграда, паметник на архитектурата. От 2022 г. ТаМ разполага с резиденция, в която настаняваме наши гости или отдаваме под наем на артисти, пътешественици и приятели.

През 2020 г. ТаМ инициира дискусия за бъдещето на изоставената сграда на бившия Клуб на дейците на културата (КДК) във Велико Търново. Визия за възстановяване на културните функции на пространството в контекста на съвременното изкуство и социален диалог обедини ТаМ общността, професионалисти в културния и творческия сектор, местни и държавни институции.

TaM е оживено място, което приканва нови и установени общности и е разпознато като пространство за инициативи и изложби свързани със съвременното изкуство. От 2020 г. TaM стратира съвместната инициатива с куратора Мартина Йорданова - 1m² Art. Проектът представя артисти от съвременната българска и международна сцена на площ от около 1 кв.м. Вдъхновена от концепцията за „бял ​​куб“, инициативата дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат своите творби във витрина точно до улицата, създавайки връзка с обикновения минувач.


Галерия

Златина Тенева

AAAAAAAAAAAAA, 2023.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Симона Кашова

 • Описание: Автор и режисьор: Златина Тенева
  Оператор: Симона Кашова
  Монтаж и ко-режисьор: Даниела Димитрова
  Графики: Елиза Данева
  Музика: Omori

trohi

New Rituals, New Gods, 2023.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Иван Дончев

 • Описание: New Rituals, New Gods част от e-valuation 3.0. Изложба на Фондация „ДА ЛАБ“

Петър Чиновски

John, which is not his real name, 2023.

Site-specific

Детайли


 • Описание: 1m²
  23.09 – 22.10.2023

Цветелина Максимова

Съобщение в кутия, 2022.

Site-specific

Детайли


 • Описание: 1m²
  23.09. - 27.10.2022