Галерия +359

За пространството

Галерия +359 e създадена през 2017 година от колекционера и арт мениджър Владимир Илиев. От началото на 2018 година Ирина Баткова е артистичен директор и куратор на част от проектите в изложбения план.  Галерията се намира в сградата на реставрирана водна кула построена през 1929 г. в София, проектирана от немският инженер Франц Салбах. Тя е изградена на най-високата точка на квартал Лозенец в София по френска система за строеж на водонапорни кули. Архитектурата на сградата е предвиждала освен като хидросъоръжение тя да служи и като наблюдателна кула. Днес тази историческа забележителност е пространство за съвременно изкуство.               

Програмата на галерията е конструирана върху няколко постоянни проекта - Форматиране на отсъствието , Точка на пресичане,  Радиус ,Екосистема  и изследва широк диапазон от идеи и стратегии в съвременното изкуство. Те са фокусирани върху различни аспекти от работата на съвременния художник не само като артист, но и като куратор, способен сам да създава контекст,  който  провокира  нови гледни точки към собствената му работа. Съвременните артистични практики са свързани с проучване на разнообразна информация, документиране, архивиране, използване на необичайни техники и материали, често прекрачване на границите на собственото професионално поле за да се създаде едно напълно ново поле на вътрешни връзки и комуникационни кодове. Те съставят основата на изложбения план на галерията, който включва български и чуждестранни художници, представители на различни поколения в съвременното изкуство.            

Галерията осъществява Резидентна програма, която предвижда работен престой от 2 седмици до месец на съвременни визуални артисти с цел  създаване на site-specific инсталации за пространството на водната кула.

Проектът Изображения в движение проследява развитието на образа като средство на комуникация в условия на постоянно обновяващи се  технологии и доминиращо влияние на виртуалната реалност в съвременния свят. В него са включени автори, които работят с нови медии, пърформанс, видео арт, както и създаване на съдържание с помощта на нови технологии, нелимитираните интернет възможности за разпространение на информация, изследователски практики в областта в гранични полета между различните изкуства, свързани с новите начини на комуникация, които задава нестатичното изображение.               

Важна част от енергията на сцената на съвременната култура се акумулира от работата на независимите организации на съвременни артисти, куратори, дизайнери, архитекти, изпълнители работещи в областта на съвременния театър и танц. Програмата Идеи в движение предвижда обмен на проекти с такива организации и представянето им в пространството на водната кула.             

Галерията организира срещи и лекции на съвременни творци, които представят артистичните си концепции и начините, по които избират да ги презентират – целта е извън изложбената ни практика да се създадем едно поле на по-широка дискусия за съдържанието, което акумулира съвременното изкуство днес. В рамките на работната си стратегия Галерия +359 съставя уникална колекция на съвременно изкуство, в която са представени български и чужди съвременни визуални артисти. Като част от работата по изложбите развиваме издателска платформа, която ще публикува не само документация към проектите, но и арт книги в лимитирани издания, които художниците подготвят паралелно с проектите си.  


Галерия

Стела Василев

SIGNS OF SOUND, 2018.

Site-specific

Детайли

 • Фотограф: Божана Димитрова
 • Материал: мултимедийна инсталация

 • Собственост на: Plus 359 Gallery
 • Авторски права: Plus 359 Gallery
 • Препратки и връзки: https://plus359gallery.com/2018/10/28/signs-of-sound/

Стела Василева

Signs of Sound, 2018.

Site-specific

Детайли

 • Фотограф: Божана Димитрова

 • Собственост на: Plus 359 Gallery
 • Описание: Откриване на проекта Signs of Sound с 2 концерта

  Стела Василева в колаборация с:
  Милен Апостолов /композитор, диригент, музикант/
  Стефан Хаджиев /виолончело/
  Добрин Петков /архитект,dj/
  Елена Ганова / виола/
  Иван Стайков /цигулка/
  Светлин Крачев /цигулка/
  Атанас Илиев /кларинет/
  Юлияна Войкова-Найман /сценограф, осветление/
  Ири Найман /осветление/
 • Авторски права: Plus 359 Gallery
 • Препратки и връзки: https://plus359gallery.com/en/2018/10/28/signs-of-sound-2/

Шифа Гиринджи

Търсенето на плодороден рай, 2018.

Site-specific

Детайли

 • Фотограф: Яна Лозева

 • Собственост на: Plus 359 gallery
 • Описание: Откриване на изложба Търсенето на плодороден рай
  4.09 в Галерия +359
 • Авторски права: Plus 359 Gallery
 • Препратки и връзки: https://plus359gallery.com/2018/07/24/searching-shifa-girinchi/

Том Лок, Рада Букова, Георги Ружев, Елисабет Молин, Еден Митсенмахер,

ДЕЛНИЧНА ПСИХЕДЕЛИЯ, 2018.

Видео Инсталация

Детайли

Боряна Петкова

H220cm, 2018.

Site-specific

Детайли

 • Фотограф: Яна Лозева

 • Собственост на: Plus 359 Gallery
 • Описание: H220cm
  Боряна Петкова
  с участието на Андре Сер-Милан
 • Авторски права: Plus 359 Gallery
 • Препратки и връзки: https://plus359gallery.com/en/2018/07/10/h220cm/