Елена Назърова

Биография

Елена Назърова (1998) /еленка/ е български художник, чиято практика комбинира различни визуални медии с цел да изследва и подчертае човечността в различни съвременно социални отношения. От 2016 г., след като завършва Националното училище за приложни изкуства „Св. Лука“ в София, Елена работи като творец на свободна практика.

Изграждайки личен подход в авторската си практика, Еленка реализира самостоятелни изложби в София и Истанбул. Участвала е в редица групови изложби с произведения, показвани в галерии и културни пространства като „Гьоте Институт България”, „Национален дворец на културата“, „Софийска градска библиотека“, галерия „Райко Алексиев” – София, „Галерия +359 София” галерия „Credo Bonum“ и др. Автор е на арт книгите „VAISAKHA” (2017) и „TRIUMPH OF EMPATHY” (2018), която от 2020 г. е част от колекцията от фотокниги на Мартин Пар, съхранявана в галерия „ТАТЕ“, Лондон. Елена е и бивш резидентен автор на студиото за съвременно изкуство „La Laboratoire De La Creation“ в Париж, Франция (септември 2019 г. – март 2020 г.).

В по-комерсиалната си практика като фрийланс графичен дизайнер и илюстратор. Еленка е сътрудничила с различни брандове и личности от събитийната индустрия, сред които Beefeater Gin, Българско национално радио и други.

За младия художник основна роля в оформянето на ценности и посоки за художествено изследване, както и търсенето на творчески решения и алтернативи играят множество доброволчество и проучвания в областите на екологията, устойчивото земеделие, хуманитарната работа, общностни проекти за обмен и солидарност в градска и извънградска среда, алтернативно образование и разнообразна работа с деца.


Галерия

Еленка Назърова

Части от изложба 'TOWNSMEN', 2021.

Живопис

Детайли

  • Материал: Acrillyc
  • Широчина: 100.00 cm    Дължина: 100.00 cm    Дълбочина: cm   

Еленка Назърова

Части от изложба 'TOWNSMEN', 2021.

Скулптура

Детайли

  • Материал: пластмаса

Еленка Назърова

Camp Life #4, 2021.

Графика

Детайли

  • Широчина: 50.00 cm    Дължина: 70.00 cm    Дълбочина: cm   

Еленка Назърова

We who r holy, 2017.

Графика

Детайли

  • Широчина: 60.00 cm    Дължина: 60.00 cm    Дълбочина: cm   

Еленка Назърова

Camp life zine, 2021.

Графика

Детайли

  • Материал: Мастило, химикал и акрил върху хартия
  • Широчина: 50.00 cm    Дължина: 70.00 cm    Дълбочина: cm