Галерия ONE

За пространството

Галерия ONE е открита през май 2015 от галеристите Десислава Зафирова (тогава Монева), Валетин Монев и Стефан Стоянов в атриума на Сердика Офиси. От самото начало, галерията култивира силно фокусирана програма с акцент върху новата скулптура, минимализма, хроматиката, формата и напрежението.  

През ноември 2017 г. галерия ONE прави по-нататъшно разширяване с откриване на новото и настоящо пространство, като управлението остава в ръцете на Десислава Зафирова и Валентин Монев. С една от най-големите изложбени площи в София, тя се намира на ъгъла на ул. “Иван Вазов” и “6-ти Септември.” Пространство на галерията се помещава в сграда от 20-ти век в бившата военна печатница в центъра на София и е замислено от архитекта Георги Овчаров.  

Галерия ONE представлява селекция от български и международни артисти от нововъзникващи и утвърдени кариери. Целта на целогодишната й програма е да идентифицира настоящето и да развие загрижеността на света чрез изкуството и разнообразните му средства. Галерията подкрепя Българското съвременно изкуство чрез участията си на международни изложения за изкуство като Contemporary Istanbul, Истанбул и COSMOSCOW, Москва, където участва вече четвърта година подред. В добавка, през годините галерия ONE е изградила колекция от творби, която до ден днешен продължава да разраства и обогатява.  

Избрани публикации за галерията


Галерия

Явор Стефанов

Кадър от изложбата "Сол" на Красимир Кръстев - RASSIM, 2018.

Фотография

Детайли


  • Авторски права: Галерия ONE MONEV

Габриел Смърков

Кадър от изложбата на Натан Перник, 2018.

Фотография

Детайли


  • Авторски права: Галерия ONE MONEV

Габриел Смърков

Фасадата на Галерия ONE MONEV, 2018.

Живопис

Детайли


  • Авторски права: Галерия ONE MONEV

Габриел Смърков

Снимка от изложбата на Едуард Грейнджър, 2018.

Фотография

Детайли


  • Авторски права: Галерия ONE MONEV