Антон Петров Стайков

Биография

Антон Стайков e художник и активен изследoвател в териториите на визуалното наследство, масовата култура и дизайна, стереотипите за високо/ниско изкуство. Куратор на общи и самостоятелни проекти, свързани с комикса, графичната новела, карикатурата и пропагандата, както и някои сегменти от съвременното изкуство. Докторската му работа е посветена на поетиката на комикса и връзката му с рекламата през призмата на семиотиката.

Роден в София през 1962 г., живее и работи в Израел в периода 1990-2003 г. В този период има много самостоятелни и групови изложби, преподава на студенти по архитектура и дизайн, занимава се с дизайн и сценография, прави специални проекти за кино, панаирни палати, галерии и музеи.

От 2012 г. води курс „Изкуство и медии“ за журналисти в СУ „Климент Охридски“. Лектор e на различни студентски и младежки форуми. Заместник председател (след 2016) на СБХ. Куратор на национални и международни изложби, посветени на комикса, карикатурата, илюстрацията, съвременното изкуство: „Първа национална  изложба на българския комикс“, 2012, „София комикс експо“ – международна изложба на комикса, 2014 г.; „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939-1953 г.“. ДХС, Габрово, 2016; „Отклонения“, Ретроспектива на швейцарския художник Нилс Нова, галерия „Райко Алексиев“, 2017 г. ; „Радост, тъга и надежда. Илюстрации за деца от 16 български художници“. Международен литературен фестивал. София, Младежки театър, 2017; Куратор на изложбата „Графични новели от Хенрик Рер“ в НБКМ, 2014. 

Автор на множество научни публикации, както и на статии в „Култура“, „ЛИК“, „Литературен вестник“, „България OnAir“. Автор на две енциклопедични книги: „Кратка история на българския комикс“ (Кибеа, 2013) и „Българският буквар. 200 години в първи клас“ (заедно със Свобода Цекова, Просвета, 2015). Носител на наградите „Христо Г. Данов“, 2013 г. и „Златен лъв“, 2015 г. Участва в екипа на дългометражни документални филми като съсценарист и водещ („Вълшебното огледало на Любен Зидаров“. Студио Гекон, Реж. Мария Николова; „Дъга - разкази в картинки“. Студио Гекон. Реж. Мария Николова). Автор и водещ на телевизионни предавания (рубрика „Книгата като изкуство” в предаването „Библиотеката“ на БНТ).