КО-ОП

За пространството

КО-ОП е създаден през декември 2018 от Елка Сотирова. Организацията е със седалище в София и представя млади и утвърдени български и чуждестранни артисти, работещи основно в областта на фотографията, илюстрацията, графиката, както и други практики в съвременните визуални изкуства. Като организация с общност от художници и посветена публика с интерес към тези дисциплини, непрекъснато работим за развитие и поддържане на нашите взаимоотношения, като създаваме пространство за представяне, изследване и диалог.

КО-ОП е основен организатор на „ФИГ. – фестивал за илюстрация и графика“, който е естественото продължение на работата на организацията да популяризира и развива тези жанрове, като ги ситуира в контекста на съвременното изкуство в местната сцена. Освен изложбена и образователна програма, КО-ОП поддържа книжарница с независими издания и арт книги от български и чуждестранни автори, както и се занимава с издателска дейност на подобен тип публикации. Отличителни изложби включват „Сладкокиселия час“ самостоятелна изложба на Михаил Новаков; „The Future Will Come“, самостоятелна изложба на Мич Брезунек и представяне на колекционерско издание таро карти издадено от галерия „Sarieva“; „Първа линия“, самостоятелна изложба и представяне на арт книга на Андреа Попйорданова; „NO ARTIST CAN PREDICT THE FUTURE?“, групова изложба организирана съвместно с EEP Berlin; „Viriditas“, самостоятелна изложба на Гергана Петрова; „Shot Down in Midflight“, самостоятелна изложба на Теодор Генов; „Pathways to Bliss“, самостоятелна изложба на Алина Папазова.

През 2022 г. КО-ОП стартира серия от четири отворени покани, „Like the State, the Toilet is Never Neutral“, за сайт-спесифик инсталации в една от тоалетните на галерията.