Антон Стоянов

Биография

Антон Стоянов живее и работи в Берлин. Той е учил в Националната Художествена Академия, София (специалност “Стенопис”), след което продължава своето образование в Universität fur Angewandte Kunst, Виена. През 2007 се дипломира в специалност “Живопис” в Universität der Künste, Берлин. През 2006 участва в програмата за обмяна на студенти на California College of the Arts, Сан Франциско.

Антон Стоянов е артист на xavierlaboulbenne Gallery, Берлин. Той работи в областта на живописта, релефа, инсталацията, обектите, дизайна и сценографията. Чрез експериментите с типични или нетипични материали,  техники, основи и формати, той изследва стилистичните и концептуалните аспекти на съвременната живопис. Той прилага принципите на историческата религиозна византийска живопис в цикъла си от “икони”, създавайки нова иконография, базирана на противоречивите социални клишета, характеризиращи днешното общество. През 2012 създава дългосрочен проект от голямоформатни платна, като “рисува” с използвани чорапи, в опитите си да осмисли критически, класическото разбиране за процесът на създаване на живопис. Следва цикълът му от 2014, в който изгражда монументални, символични обекти, които са покрити от винил.

Най-новият му цикъл от произведения (2018) е инспириран от специализацията му в работата със стъкло в Glaser-Innung Berlin. Той се определя от динамични композиции, съществуващи в хармонични кръгли или квадратни формати, като използва огледала и глазури за стъкло. Нарисуваното върху огледалната повърхност, рефлектира обкръжаващата среда и по този начин артистът прехвърля границите на живописното изобразително поле и навлиза в полето на инсталацията.

Антон Стоянов има множество самостоятелни и изложби и участия в групови проекти в: xavierlaboulbenne Gallery, Берлин, Apartment, Берлин, Nice & Fit, Берлин, Български Културен Институт Haus Wittgenstein, Виена, Elektrohaus, Хамбург, галерия Sariev Contemporary, Пловдив, Æther, София и др. Той участва със самостоятелна изложба на панаира на изкуството Art Cologne, Кьолн, 2018. Участвал е и в панаирите в Истанбул и Берлин. Антон Стоянов е част от колекцията на Louis Vuitton, Париж.


Галерия

Антон Стоянов

Танцът е античен, 2017.

Пърформанс

Детайли


 • Описание: Танцът е античен
  Спектакъл
  Сет дизайн: Антон Стоянов
  Концепция и танц: Фредерик Гис
  Dj: Fidel
  Светлинен дизайн: Томас Замоло
  Skogen Röda Sten Konsthall, Гьотеборг

Антон Стоянов

Без заглавие (Candy), 2014.

Живопис

Детайли

 • Широчина: 75.00 cm    Дължина: 95.00 cm    Дълбочина: 20.00 cm   

 • Собственост на: Фондация Louis Vuitton, Париж

Антон Стоянов

Изглед от изложбата в xavierlaboulbenne Gallery, Берлин, 2018.

Живопис

Детайли


Антон Стоянов

UV Revolution Black, 2018.

Живопис

Детайли

 • Широчина: 100.00 cm    Дължина: 100.00 cm    Дълбочина: cm   

Антон Стоянов

UV Revolution X, 2018.

Живопис

Детайли

 • Широчина: 186.00 cm    Дължина: 186.00 cm    Дълбочина: cm