Културен център на Софийския университет

За центъра

Културният център на Софийския университет е основан през 2009 г. от проф. Александър Кьосев с мисия да бъде мост между света на университета и публичния културен живот в столицата - да домакинства на културни събития и да представя университетската наука пред широка публика. Оттогава центърът е организирал и партнирал на десетки изложби, прожекции, концерти, сценични проекти, литературни представяния, конференции, лекции и други значими събития, сред които посещението на Юлия Кръстева в България през 2014 г., лекцията на кураторката Каролин Христов-Бакърджиев през 2013 г., посещението на писателя Орхан Памук, фестивали като „Изкуството на барока“, София филм фест и др.  

Културният център поддържа богата лекционна офлайн и онлайн програма с поредици като „Моят филм“, „За музиката“, „Лицата на науката“ и др. Акцент в дейността му е образователно-дискусионната насоченост на събитията и рефлексията върху важни художествени и обществени процеси. Такъв пример е серията от дискусионни срещи „РЕ-ТУР“, която гостува на значими изложби на съвременно изкуство в различни галерии в столицата. В изпълнение на мисията си да насърчава критическата култура, центърът поддържа и две онлайн издания - академичното списание за изкуства и култура „Пирон” и платформата за художествена критика „Ателие“. Не на последно място Културният център осъществява научноизследователски проекти и организира ежегодна интердисциплинарна конференция, посветена на културната история на съвременността.

Културният център  е отворен към външни партньорства, съвпадащи с мисията и ценностите му. Ако желаете да осъществите събитие в университета, можете да изпратете предложението си през формуляра на сайта на центъра.