Галерия Synthesis - Фотосинтезис Арт център

За пространството

Галерия Synthesis е създадена през 2013 година като част от Фотосинтезис Арт център с идеята да подкрепя българските автори работещи във всички жанрове на фотографията, да създаде място, където изкуството се среща с любители на фотографията, специалисти и обучаващи се. През изминалите години в галерия Synthesis са показвани изложби, както на световноизвестни имена, така и на млади талантливи и обещаващи български автори. Една от многото задачи на галерията е да създаде архив от фотографии, който от една страна е свидетелство за посоките, в които се е развивала българската фотография, а от друга да предостави на колекционерите възможност за голям избор на творби за откупуване. 

Една от посоките, в която екипът на галерия SYNTHESIS работи усилено, е да запознава публиката с класическата българска фотография и да популяризира работата на българските фотографи от близкото и по-далечно минало. През последните години бяха показани авторски изложби на едни от най-известните и талантливи фотографи, като арх. Николай Попов, Гаро Кешишян, Йордан Йорданов-Юри, Надежда Чипева, Александър Иванов, Олег Попов, Александър Сертев, Димитър Дилков, Калин Руйчев, Соня Станкова, Нели Гаврилова, Елина Кешишева, Темелко Темелков, Александър Нишков, Румен Койнов и много други.   

От 2016 г. галерията работи в партньорство с италианската Фондация „Серджо Поджанела“, която притежава сериозна колекция от фотографии на български автори. Последната съвместна изява е включването на изложба от фотографии на Йордан Йорданов – Юри в програмата на Месец на фотографията в Братислава.     

Програмата на галерията включва и самостоятелни изложби на студенти или групови изложби на млади автори. Партньори в тези събития са Националната художествена академия, Нов български университет, Национална академия за театрално и филмово изкуство, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Софийски университет, Университета за изящни изкуства „Мимар Синан”  в Истанбул.

Някои от най-младите автори представяни в галерия Synthesis са: Любомир Игнатов, Денислав Стойчев, Виктор Кожухаров, Димитър Караниколов, Михаела Иванова, Imaginary Archive/Тихомир Стоянов/ и много други.     

Важна част от програмата е представянето на изложби и организирането на срещи с утвърдени съвременни млади артисти като: Евгения Максимова, Никола Михов, Боряна Кацарова, Владимир Донков, Калин Костов, и др.     

Галерия Synthesis често е домакин и на чуждестранни автори, работещи в различни жанрове на фотографията. През 2014 и 2018 г. бяха показани два от проектите на известния гръцки фотограф Джон Демос, „Сенки на мълчанието“ и „Албания на прага на промяната I 1990-1991”. През 2014 г. в партньорство с БГ Пресфото в галерията гостува американският фотограф Едуард Кийтинг. През 2016 г., младият италианец Фабио Бучарели показа последния си проект “The Dream”, носител на награда от конкурсa FotoEvidence Book Award with World Press Photo. През годините гостуващи чуждестранни автори са били: Петрос Ефстатиадис(Гърция), Марк Аснин, Сюзън Хайнц, Акейша Джонсън(САЩ), Илейн Джефри(Велокобританоя), Бабак Салари и Рауи Хадж(Канада-Иран/Ливан), Боро Рудич(Македония), Бруно Кломфар(Австрия), Пиер Гонор(Франция-Испания), а също и платформата Young Austrian Photography, изложба на литовски фотографи от различни поколения, предложена от Асоциацията на литовските фотографи артисти (Антанас Суткус, Александрас Мациаускас, Ромуалдас Пожерскис, Ромуалдас Ракаускас), групова изложба на млади словашки фотографи в партньорство с Централно-европейски дом на фотографията в Братислава.   

През 2018 г. в партньорство със София Филм Фест бяха представени фотографии на грузинския автор Юрий Мечитов, документирал дванадесет години от живота на Сергей Параджанов. Изложбата беше включена в програмата на фестивала, който паралелно проведе и филмова панорама на известния режисьор.   

Галерията е традиционен партньор на Месец на фотографията в София, Месец на фотографията в Братислава, Биенале на фотографията в Солун, Международните фотографски срещи в Пловдив, София Филм Фест, платформата за документална фотография FotoEvidence, Институт Сервантес, Френски институт в България, Австрийско посолство в София, Гьоте институт, Полски институт, Унгарски институт-Институт Балаши, Италиански културен институт, Културно представителство на Ислямска република Иран, Културен инститит Зенон и много други.   

Освен фотографски изложби в галерия Synthesis/Фотосинтезис Арт център се организират срещи с автори, турове, лекции, представяния на книги, събития фокусирани върху фотокнигата, концерти, прожекции, театрални представления.  


Галерия 

©Анджела Иванова

Откриване на изложбата Arraigados I Вкоренени на Пиер Гонор в партньорство с Институт Сервантес(май, 2018), 2018.

Фотография

Детайли


©Лидия Кулекова

Деца от детски образователен център „Експлораториум“ предлагат заглавия за фотографиите от изложбата на Радослав Пенчев(юли, 2015), 2015.

Фотография

Детайли


©Галя Йотова

Пърформанс на Малика Фанка по време на откриването на изложбата “uncommon places” на платформата Young Austrian Photography в партньорство с Австрийско посолство в София(юни, 2015), ©Галя Йотова, 2015.

Фотография

Детайли


©Дамян Хаджииванов

Представяне на литовски фотокниги в галерия SYNTHESIS (юли, 2016), 2016.

Фотография

Детайли


©Николай Китанов

Част от изложбата „Моя Лиза“ на Никола Михов(април, 2018), 2018.

Фотография

Детайли