Галерия УниАрт

За галерията

Галерия „УниАрт” на Нов български университет е открита на 19 май 2012 г. в Деня на музеите и галериите в гр. София. Голямата част от колекциите на галерията са дарение от семейството на Божидар Данев, дългогодишен изпълнителен председател на Българска стопанска камара и член на настоятелството на НБУ до 2018 година.

В България не е практика висши училища да разполагат със собствена колекция и галерия и в този смисъл „УниАрт” се оказва единствено по рода си университетско изложбено пространство. В галерията гостите и студентите на НБУ могат да разгледат образци на европейската класика и старите майстори, произведения на съвременни български автори, да разработват свои проекти, да посещават семинари, да имат стажове и практики. Тук се провеждат разнообразни събития с академичен и културен характер – изложби, лекции, дипломни защити, литературни четения, представяния на книги, майсторски класове и камерни концерти, специални образователни програми.

Галерия „УниАрт” притежава три представителни колекции от произведения на изкуството:

Колекция „Европейска живопис“ съдържа произведения на холандски и фламандски художници (17-19 век), които представят жанровия спектър на изкуството от този период.

Колекция „Българска живопис“, в която намира място сбирката от картини на Иван Кирков (1932-2010), произведения от Иван Ненов (1902-1997), на художника Генко Генков (1923-2006) и други значими за българската история на изкуството автори.

Колекция „Българска скулптура“ събира авторите Димитър Казаков – Нерон, Павел Койчев, Валентин Старчев, Стефан Лютаков, Емил Попов и др.

Галерия „УниАрт” е на два етажа като за нуждите си ползва и външно изложбено пространство, разположено в парка на Нов български университет. Съществена част в работата на екипа са експозициите с творби от фонда на галерията, но се представят и гостуващи индивидуални, колективни и общи изложби на български и чуждестранни художници. През последната година специален акцент в политиката на галерия „УниАрт” е работата с млади автори и възпитаници на НБУ.


Галерия

Милош Гавазов

Общ план на изложбата "Деструктивния позитивизъм на Милош Гавазов", 2018.

Живопис

Детайли

  • Фотограф: Косьо Хаджигенчев

Стефан Лютаков

Завръщането на стадата, 1997.

Скулптура

Детайли


Милош Гавазов

Една позната, 1950.

Живопис

Детайли

  • Фотограф: Косьо Хаджигенчев

Неизвестен автор

Общ план на изложбата "Празници за сетивата", 2017.

Живопис

Детайли

  • Фотограф: Добромира Терпешева

Атила Пастор (виолончело), Милена Моллова (пиано), Борислав Йоцов (кларинет) и Марио Хосен (цигулка)

Концерт "Квартет за края на времето", 2018.

Звук

Детайли

  • Фотограф: Добромира Терпешева