Десислава Терзиева

Биография

Десислава Терзиева е българо-американска съвременна художничка, живееща между Детройт и София. Тя получава бакалавърска степен по Политически науки от университета в Оукланд и магистърска степен по Скулптура от Академията на изкуствата Кранбрук през 2021 г., където печели наградата за откупка от музей и работата й е включена в постоянната колекция на музея на изкуствата Кранбрук. Преди да посети Кранбрук, Терзиева си създава име като видна фигура на арт сцената в Детройт; излага на откъснати локации, курира независими пространства и осъществява интерактивни и потапящи инсталации в публична среда. През 2021 г. тя основа фондация FIDANA, организация с нестопанска цел, улесняваща съвременно изкуство и интервенции в обществените пространства, използвайки вече съществуващата инфраструктура.

Терзиева е излагала в САЩ и в чужбина, включително: Manifesta 14 в Прищина, Косово; Галерия Citronne в Атина, Гърция; ART-O-RAMA в Марсилия; Франция; КО-ОП в София, България; Галерия Център за колеж за творчески изследвания в Детройт, Мичиган; Скулптурен център в Кливланд, Охайо; Æther Haga в Амстердам, Холандия; Huron Art Space в Сан Франциско, Калифорния; Mönchskirche в Залцведел, Германия; Guck mal Günther, Kunst в Ленцбург, Швейцария; Международно биенале на Санторини в Санторини, Гърция; Музей на изкуствата Cranbrook в Блумфийлд Хилс, Мичиган. Удостоена е с резиденция в Hestia (Сърбия), Bedsuy Art Residency (Ню Йорк), Atelierhaus Hilmsen (Германия) и World of Co (България).


За автора

Десислава Терзиева е съвременна художничка, чиято работа обхваща фотография, скулптура, инсталация, публична интервенция и ангажиран пърформанс. Родена в залеза на комунистическия режим в България, процесът и материалните избори на Терзиева отразяват израстването в потока от радикални промени и материален недостиг. Самоука чрез интуитивна игра и философско любопитство, тя използва утилитарен подход, импровизирайки с вече съществуващи обекти, събрани от личен опит и непосредственността на средата.

Нейният визуален език и концептуални изследвания са резултат от житейско колебание между два контрастиращи свята: на изток от нейното раждане и на запад от нейната миграция. Чрез повторното контекстуализиране на материали, вградени със символични и културни конотации, тя се ангажира с акт на въображаемо преоткриване, което не само се стреми да преодолее празнините между времето и пространството, но и да установи междинното състояние като място само по себе си.


Галерия

Десислава Терзиева

Ничия земя, 2022.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Яна Лозева
 • Материал: Фотографии, акрилни бои, винилови стикери

Десислава Терзиева

Флаг за въобразена нация, 2022.

Site-specific

Детайли

 • Фотограф: Калин Серапионов
 • Материал: Найлонови торбички, конци, тиксо, текстил на стълб за знаме

Десислава Терзиева

UNTITLED, 2022.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Михаил Новаков
 • Материал: Намерени обекти

 • Описание: Пазарска количка BILLA, гюле, книги, бананова обелка, пари, мобилен телефон, кашон за яйца, дрехи, боклук, различни предмети, ключове, ключодържатели, катарами за колани, найлонови торбички, притежания, тайни, боклук, ефемера, огледало в рамка, фотографски печат, смола

  Част от изложбата UNTITLED в галерия ПУНТА (2022).

Десислава Терзиева

Illegal Alien, 2022.

Фотография

Детайли

 • Фотограф: Десислава Терзиева
 • Материал: Стикер върху изоставена сграда

Десислава Терзиева

Comfortably [D/N]umb, 2022.

Колаж

Детайли

 • Фотограф: Калин Серапионов