Росина Пенчева

Биография

Родом от Габрово, Росина Пенчева се мести в София през 2006-а, за да специализира Визуални изкуства в НБУ. Днес работи като фотограф успоредно и в двата града. Професионалните ѝ интереси са още в областта на дизайна и културното наследство. Росина е селектирана за участие в два значими майсторски класа по документална фотография – през 2014-а от Едуард Кийтинг, а през 2019-а от Nikon-NOOR Academy. От 2020 г. е посланик за София на Michelangelo Foundation for Creativity & Craftsmanship (Швейцария). 

Автор е на самостоятелните проекти:  2021, Без публика (онлайн, поради Covid-19); 2015, Паралели, пл. Възраждане, Габрово; 2014, Работно заглавие, селекция на фестивалa Месец на фотографията, фотографска галерия Ластици, София. Осъществява съвместна изложба с Петринел Гочев и Рин Ямамура – 2015, Гледни точки, ХГ Христо Цокев, Габрово. Участва в редица конкурсни изложби, сред които: 2021 (финалист) и 2016 (III награда за Документална история), БГ Прес Фото, София; 2020, The Other Hundred Healers, IV International Photojournalistic Initiative The Other Hundred, Хонконгски баптистки университет, Китай; 2019, 2017 и 2009 – селекция в Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, Музей на хумора, Габрово.

Портретна снимка: Добрин Кашавелов


За автора

"Росина Пенчева от години документира творческия процес преди срещата на изкуството с публиката – музиканти, актьори и режисьори в репетиции, художници и занаятчии в ателието – създаването на произведението на изкуството, преди то да е станало такова. Моментите на търсене, съмнение, вдъхновение. […] 
Когато Росина снима „без публика“, тя разчита на своята интуиция да улови значимото, преди то да е станало такова, творчеството преди да е станало изкуство, важното за една културна институция, преди публиката да го е разпознала като заслужаващо внимание. Визуалните архиви, които тя създава, са привилегия както за артистите и организациите, с които работи, така и за публиката, чието любопитство изкушава и прави съпричастна."
- Маргарита Доровска, куратор, по повод проекта „Без публика“, 2021


Галерия

Росина Пенчева

Пол Кийтън, съвременен цирков артист, минути преди да се качи на сцената на 10-и Мини Арт Фест, София, 2020.

Фотография

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева
 • Материал: дигитална фотография

 • Авторски права: Росина Пенчева

Росина Пенчева

Анонимните артисти Destructive Creation получават Голямата награда на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството, 2017.

Фотография

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева

 • Собственост на: Росина Пенчева
 • Описание: Анонимните артисти от Destructive Creation, получиха Голямата награда „Златен Езоп“ в раздел „Съвременно изкуство“ на 23-тото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството за творбата си „В крак с времето“, 2011 (боядисването на паметника на Съветската армия в София като американски супергерои). Награждаването се състоя на 19 май 2017 г. в Музея на хумора и сатирата в присъствието на множество български и чуждестранни гости. Наградата беше връчена от кмета на Габрово Таня Христова.
 • Авторски права: Росина Пенчева

Росина Пенчева

Багер падна в борба за къщата на генерал Рачо Петров, 2017.

Фотография

Детайли

 • Материал: дигитален печат
 • Широчина: 40.00 cm    Дължина: 60.00 cm    Дълбочина: cm   

 • Собственост на: Музей на хумора и сатирата, Габрово
 • Описание: Фотографията показва къща в центъра на София в момента на нейното разрушаване. Някога собственост на Рачо Петров – офицер и два пъти министър-председател на България, сградата е изоставена в период от 25 години. В този период никой не я е поддържал, стояла е без прозорци и врати, оградена с метални съоръжения, които не са спирали клошарите да я обитават. През 2017, ден след Коледа, багер затъва и се преобръща по време на разрушаването ѝ. В телевизионно предаване министърът на културата противоречиво отбелязва: „Интересно как разрушаването на знакови обекти започва по Коледа“.

  Фотографията е селектирана в 24-то Габровско биенале на хумора и сатирата: „Измерения на публичното”, 2019
 • Авторски права: Росина Пенчева

Росина Пенчева

Театралният режисьор Петринел Гочев по време на репетиция с актьори в Народен театър „Иван Вазов”, 2016.

Фотография

Детайли


 • Описание: Кадърът е част от авторската визуална хроника на Росина Пенчева – „Сценичен прах“, която проследява творческия процес на театралния режисьор Петринел Гочев с актьори. Серията, която стартира през 2013 г. зад кулисите на Драматичните театри в Габрово и Благоевград, и на Народния театър „Иван Вазов“, продължава своето развитие и до днес.
 • Авторски права: Росина Пенчева
 • Препратки и връзки: https://rosinapencheva.com/stsenichen-prah

Росина Пенчева

Паралели, 2015.

Фотография

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева
 • Материал: латекс принт върху ПП банер
 • Широчина: 125.00 cm    Дължина: 180.00 cm    Дълбочина: 10.00 cm   

 • Описание: Паралели е авторска ретроспекция, създадена от Росина Пенчева и посветена на 70-годишнината на Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Инсталацията съдържа черно-бели архивни кадри от репертоара на театъра през първите му десетилетия, кореспондиращи визуално с независимо заснети цветни фотографии от съвременния репертоар, чиито автор е Росина. Изложбените табла са изградени на базата на паралели, които позволяват на зрителя да види архивните кадри през погледа на настоящето и обратно.
 • Препратки и връзки: https://rosinapencheva.com/paraleli