Невена Екимова

Биография

Невена Екимова е родена и живее в Габрово. Учи изкуство в Норвегия и Исландия, дипломира се в Художествената академия в Гьотеборг, Швеция. Автор е на две самостоятелни изложби: Хазяинът (2018) и Три пъти вътрешности (2021). Сред участията й в групови изложби са: Къде е скулптурата? (2020) и Всичко (ни) е наред (2020), галерия Кредо Бонум; БАЗА - изложба на номинираните (2019), СГХГ; Арт Старт: Винаги ще има утре (2019), Гьоте Институт.
Работите на Невена са визуални и тактилни. Те често съдържат поетичен и/или перформативен елемент и приканват публиката към активно участие. Невена е създател на Огледалната зала и детската зала Град Градина в Музея на хумора и сатирата в Габрово.


За автора

Работя идейно, тоест техника и материал зависят от идеята на всеки нов проект. Отделям много време на всяка работа. Майсторството за мен не е в постигането на перфектна техника, а в самото упорство, в това да се предадеш на материята, която изучаваш. Материалът има много потенциал да изненадва с неподчинение. Ученето е важно за мен, затова се предизвиквам постоянно да изпробвам нови техники и начини на мислене.
Политическото измерение винаги присъства в нещата ми, къде скрито, къде отявлено - най-често това подсказват материалите втора употреба. Най-експлицитно политическото ми действие засега е финалният ми академичен проект, когато 9 месеца не използвах пари - отписах се за малко от икономическата система. Това, разбира се, беше много улеснено от факта, че се намирах в Швеция, страна на пренасищане и премногост на всичко.
Обичам математиката, затова тя присъства често като геометрия в скулптурите, както и идейно, в текст или като част от самата концепция. Интересувам се от психология и философия и често се възползвам от емоционалната дисекция, която предлагат пърформанса и поезията.


Галерия

Невена Екимова

Без заглавие, 2020.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева
 • Материал: матрак, чаршаф, лампа
 • Широчина: 1.60 m    Дължина: 2.00 m    Дълбочина: 0.20 m   

 • Описание: Под определен ъгъл на наблюдение на матрака се четат думите "Better sorry than safe" (английската поговорка Better safe than sorry, обърната наобратно). Ефектът е постигнат чрез използване на машинка за махане на текстилни бобчета върху захабен чаршаф.
  Работата е част от инсталацията "Тя обича сбогуванията", посветена на страстта.

Невена Екимова

Космата стена, 2020.

Живопис

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева
 • Широчина: 2.50 m    Дължина: 3.25 m    Дълбочина: 0.40 m   

 • Описание: Стената е създадена с проста и очевидна цел - да бъде докосвана.

Невена Екимова

Дървена сватба, 2020.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева
 • Материал: дърво, текстил, бродерия, пирография

 • Описание: Дървена сватба се празнува на петата годишнина от сключването на брак. Работата предлага документален поглед върху ежедневието на едно петгодишно българско семейство. Двойки със и без деца ще разпознаят мотиви от динамиката на междуполовите отношения в една връзка, обусловена от времето и мястото си - България между патриархалната традиция и феминизма.
  Работата е финансирана от Български фонд за жените.
 • Препратки и връзки: https://bgfundforwomen.org/

Невена Екимова

Възнесението на Том, 2020.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева
 • Материал: плюшена играчка, ресни от завеса, кълнове, свещи
 • Широчина: 0.70 m    Дължина: 1.00 m    Дълбочина: 1.00 m   

 • Описание: Побелелият дългокос Том левитира на около половин метър от земята, а от гърдите му растат кълнове.
  Работата е част от голяма инсталация на име "Тя обича сбогуванията". Тя е посветена на любовта (в смисъл на страст/обсебване) и силата й да руши остарели парадигми и да създава нови форми на живот.

Невена Екимова

Любовна история в две части, 2019.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Росина Пенчева
 • Материал: хартия, картон, шперплат

 • Описание: Работата се състои от скулптура на земята и интерактивна инсталация на стената.
  Частта "Смърт" е повалено платаново дърво, изработено от хартия, около 5м дълго, с видими годишни пръстени. Най-вътрешният слой на кората, който се вижда най-вече в горната част на клоните, е изработен от страници от технически, математически и други научни книги. Около ствола има много хартиени ракети, направени от същия вид хартия.
  Частта "Секс" се състои от три табели и три работни масички. Публиката получава инструкции и материали да изработи и експериментира с лента на Мьобиус, разкривайки нейни уникални свойства: тя има само една страна и един ръб, и при разреза й по дължина се получава една вместо две ленти.