Студио Комплект

Биография

Студио Комплект са Адриана Андреева и Бояна Гяурова. Те имат над 10 години професионален опит в сферите творческа консултация, културен мениджмънт и редакторска работа, с фокус дизайн и визуална култура. През 2008 г. се срещат в Списание Едно. Били са част от кураторския и ръководния екип на One Architecture Week и One Design Week. Бояна Гяурова е главен редактор на книгата Българската нова вълна (2012 г.), а Адриана Андреева работи по изграждането на културната стратегия на Община Габрово в ресора дизайн (2013 г.).  

Техни кураторски проекти участват в Milano Design Week/iSaloni/Ventura Lambrate, Prague Designblok, One Design Week, Vienna Design Week, Helsinki World Design Capital, Skopje Design Week, Tirana Design Weeks и Budapest Design Week.  

От създаването му през 2015 г. досега Студио Комплект курира изложби, организира събития и поп-ъп представяния, пише текстове, работи и консултира прогресивни компании и агенции в България, сред които ABSOLUT, AUDI, B2N, Finlandia, HARMONICA, IKEA, MINI, Kamenitza, One Foundation for Culture and Arts, Societe Generale Expressbank, Капитал, СКЛАДА, Next-DC, Ogilvy, Noble Graphics и други.  

Естествено продължение на техния многогодишен опит като продуценти и селектори в сферата на дизайна и съвременната визуална култура е динамичният архив Мелба, който представя работата на избрани български дизайнери. През 2018 г. успешно се осъществява първото издание на Мелба Фестивал – част от Melba Design Initiatives, чийто акцент е Международният симпозиум по дизайн, в рамките на който бяха представени водещи творчески професионалисти от съвременния европейски дизайн.

МЕЛБА е техният опит да миксират смислено различни добри примери от дизайна, които се случват по света и у нас. В първото издание на фестивала за дизайн в София успяха да привлекат местни и международни герои и подбраха успешни и с положителен заряд и отзвук в живота ни примери от социален, графичен, продуктов, моден дизайн, илюстрация, бижу, брандиране, медии и други.

Студио Комплект са съоснователи на Генератор – център за дизайн и иновации. Също така участват в екипа на Creative Mornings София, част от серията глобални събития.