Галерия Васка Емануилова

За пространството

Галерия Васка Емануилова е музеен център и изложбено пространство за съвременно изкуство и млади автори. Нейната мисия е да разширява знанието и достъпа до изкуство и култура, като работи за съхраняването и осмислянето на историческото наследство и осъществяването на мост между поколенията. Освен постоянната експозиция с работи на Васка Емануилова, галерията поддържа програми, в рамките на които се представят временни изложби. Музейната програма е свързана с дарението на скулпторката и с архива на галерията. В нейните рамки се показват изложби на исторически автори в българското изкуство, провеждат се изследвания и се реализират публикации. Програмата допринася за постоянното обновяване на архива, в който от 2007 г. насам са събрани документи за личността и творчеството на Васка Емануилова и историята на българското изобразително изкуство.

Основната изложбена дейност на Галерия Васка Емануилова е свързана с две програми за съвременно изкуство, които показват актуалните посоки и теми в работите преди всичко на млади автори. Програма Скулптура е създадена през 2008 г. и е насочена към постоянното разширяване на представата за скулптурата в търсене на пресечните й точки с архитектурата, технологиите, предметния свят на съвременната култура, публичното и социалното пространство. Платформата Място за срещи възниква през 2003 г. в рамките на Софийска градска художествена галерия. С откриванато на Галерия Васка Емануилова на бул. „Янко Сакъзов” № 15 изложбеното пространство на програмата се премества на новия адрес. Тя се разраства в платформа, която търси очертанията на новите поколения художници и стратегически работи за представянето на актуалното изкуство.

Галерия Васка Емануилова работи на мрежови принцип, като си партнира с множество организации и институции в сферата на изкуството, образованието, архитектурата и др. Нейната основна изложбена дейност и програмите за съвременно изкуство са свързани пряко с колекцията на Софийска градска художествена галерия.


Галерия

Васка Емануилова

Изглед от изложбата "Архивът: Разкази", Музейна програма, Галерия Васка Емануилова, фото Надежда Олег Ляхова, 2011.

Скулптура

Детайли

  • Фотограф: Надежда Олег Ляхова

  • Собственост на: Галерия Васка Емануилова, филиал на СГХГ

Васка Емануилова

Основна експозиция на галерия „Васка Емануилова”, филиал на Софийска градска художествена галерия, 2017.

Скулптура

Детайли


  • Собственост на: Галерия Васка Емануилова, филиал на СГХГ

Войн де Войн

Изглед от самостоятелната изложба на Войн де Войн - "Disconnecting Intergod", Място за срещи, Галерия Васка Емануилова, фото Гео Калев, 2015.

Инсталация

Детайли

  • Фотограф: Гео Калев

  • Собственост на: Автора и галерия "Васка Емануилова"

Искра Благоева

Изгледа от самостоятелната изложба на Искра Благоева - "След ябълката в тревата", Галерия Васка Емануилова, 2012.

Фотография

Детайли


  • Собственост на: Автора и галерия "Васка Емануилова"

Стефан Иванов

Изглед от самостоятелната изложба на Стефан Иванов - "Непредвидени обстоятелства", Програма Скулптура, Галерия Васка Емануилова, фото Радостин Седевчев, 2016.

Скулптура

Детайли

  • Фотограф: Радостин Седевчев

  • Собственост на: Автора и галерия "Васка Емануилова"