Галерия Sariev

За пространството

Sariev Gallery е второ поколение галерия, считана за едно от най-важните места за представяне на съвременно изкуство в България. Специализирана в съвременното българско изкуство, галерията има опит в изграждане на частни колекции, консултиране на корпоративни колекции и сътрудничество с международни музеи и институции. Sariev е основана през 2011 г. от Катрин Сариева и Веселина Сариева като Sariev Contemporary (ребрандирана от 2019 като Sariev Gallery). Базата на галерията е в Пловдив, втория по големина град в България. Sariev Gallery е наследник на откритата от Катрин Сариева през 2004 г., Галерия Сариев - център за съвременна керамика и фотография. През всички тези години дейностите на галерията винаги са се простирали извън физическото ѝ пространство, както се вижда от големия брой сателитни проекти и външни инициативи в историята на Sariev. Дейността на Sariev Gallery продължава до есента на 2021 г., когато Веселина Сариева основава Sarieva Gallery.

Основното изложбено пространство на Sariev Gallery се намира в центъра на историческия град Пловдив до античния Одеон на улица Отец Паисий – улица със собствена богата история, която позволява очарователна алтернатива на корпоративните търговци на главната пешеходна улица, разположена на пресечка разстояние. Галерията разполага със собствено кафене с библиотека – artnewscafé. Изложбената площ на галерията е малка по размер и е вдъхновена от концепцията за бял куб. Тя предлага гъвкавост на артистите и кураторите да трансформират пространството според собствената си концепция и визия. Между 2014 г. и 2015 г. галерията разработи pop-up галерията Sariev Project Space, в квартал "Капана" в Пловдив, където се провеждаха изложбите, представящи млади художници. През 2017 г. е открито Sariev студио в София с концепцията за пространство за колекционери за откриване на художници и творби под формата на лични срещи. Студиото е разположено в бившето скулптурно студио на известния български художник Димитър Бойков (1927-2000 г.) и се намира в района на историческия Женски пазар.

Списъкът на представените артисти в галерията дава широк поглед към различни поколения български художници и тенденции. Авторите на галерията са професионални художници с международна кариера, които принадлежат към европейската художествена сцена. Галерията работи с утвърдени имена като Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев, Лъчезар Бояджиев, както и по-младите художници Камен Стоянов, Рада Букова и Вальо Ченков. Галерията подкрепя и развитието на следващото поколение автори като Лубри, Войн де Войн, Викенти Комитски и Мартина Вачева.

SARIEV активно си сътрудничи както с утвърдени местни куратори, така и с известни международни куратори в разработването на изложби в галерията. Две от тези изложбени програми на галерията през годините са станали влиятелни за националната арт сцена: ФОН: Млади автори и Пре-откриване. Една от основните цели на Sariev Gallery е популяризирането на български художници на международните панаири на изкуство. SARIEV почти винаги е първата българска галерия, която взима участие в панаирите. Галерията е инициирала и подкрепяла публични скулптурни проекти.

Когато галерията отваря през 2011 г., българската сцена за съвременно изкуство има слаба видимост извън страната. Катрин и Веселина Сариеви се посвещават отрано на редица ключови инициативи за подкрепа и развитие на сцената в Пловдив, София и присъствието на българското съвременно изкуство на международната карта. Освен галерията, те създават и неправителствената организация Фондация Отворени изкуства, с цел развиване на образователни платформи, които се провеждат в големите музеи и културни центрове в София. Така се зараждат популярния годишен образователен курс Въведение в съвременното изкуство (от 2011 г.) и Форум колекционери (от 2011 г.).

В допълнение към издаването на художествени и изложбени каталози, Sariev Gallery и  Фондация Отворени изкуства инициират публикуването на двуезичната книга Въведение в българското съвременно изкуство (2018) с автор изкуствоведа Весела Ножарова, издадена от Жанет 45, която предлага изчерпателен преглед на основните течения в българското съвременното изкуство.

За да реализират по-нататък целта за установяване на международни връзки и популяризиране на българското изкуство, през 2015 г. те стартираха годишна програма Работни посещения на международни куратори и арт критици, която кани и спонсорира професионалисти на работни посещения в Пловдив и София, за да открият местната съвременна художествена сцена и да насърчат обмена на идеи между българските артисти и куратори от цял ​​свят.

През 2019 г. стартира Sariev+Markov sculpture projects - съвместна инициатива на галерия Sariev и Марковстудио, която чрез различни дейности (резиденция, образователен модул, съставен от разговори, уъркшоп, дни на отворените врати, както и изложба и сътрудничество с публични институции) цели изграждането на поле за създаване и представяне на скулптурни проекти за публичното пространство, както и среда за обсъждане и развитие на такива проекти в България и чужбина.

През 2020 г., заедно с Office for Art, Берлин, стартират инициатива за създаване на Circle of Friends for Bulgarian Art, чиято основна идея е да презентира обща платформа от експерти и любители в областта на изкуството, да се съсредоточи върху определени теми и проблеми, да предостави знания и образователно посредничество. Проектът е маркиран от серия изложби „Сила на Привличане“, провели се в Sariev. През тази година се провежда и Artist’s studio at SARIEV, който превръща галерийното пространство в експериментално студио на подбран млад автор, в конкретния случай – Мария Налбантова.

През август 2021 г. Катрин Сариева се оттегля от галерията след 17 години усърдна и вдъхновяваща работа в областта на културата. През месец септември на същата година Sariev Gallery официално прекратява дейността си, когато Веселина Сариева основава галерийната ситуация, програма и стейтмънт в изкуството Sarieva Gallery.


Gallery Sariev

Недко Солаков

Природа, 2016

Изглед от изложбата в Sariev Contemporary

Арт Брюксел 2016

Панаира за съвременно изкуство

Панаира за съвременно изкуство Арт Брюксел 2016, изглед от щ...

15 минути слава

пърформативно събитие

Презентация на Елена Назърова. Част от платформата "ФОН: Мла...

Работна визита на арт критика

Оливър Башано (ArtReview, Лондон)

2016, част от проекта „Работни визити на международни курато...

Рада Букова

Всички, 2018

Част от самостоятелната изложба Каква енергия влагаме, за да...