Даниела Костова

Биография

Даниела Костова (родена през 1974 в София) е интердисциплинарен художник, който притежава магистърска степен от Политехническият Институт Ренселиър (RPI), Ню Йорк и от Националната Художествена Академия в София. Даниела се интересува от сравняване и противопоставяне на различни културни модели, като търси пресечни точки и възникващи хибридни форми. Костова излага творбите си на места като Музеят в Куинс (Ню Йорк), Институтът за съвременно изкуство (София), Кунстхале Виена (Австрия), Биеналето в Антакия (Турция), Центърът за съвременно изкуство (Женева), Фондация Сандрето Ре Ребенденго (Торино), Кунстхале Фридерициянум (Касел) и множество други. Статии за нейните прозведения са публикувани в "Ню Йорк Таймс", "Бруклин Рейл", "Флаш Арт Интернационал"  и други.  

През 2016 Костова представя самостоятелно изложба в Галерия A.I.R. в Ню Йорк и  провежда творческа резиденция в Центърът за изкуство и урбанизъм ZK / U в Берлин. През 2011 г. Даниела печели наградата Unlimited за съвременно българско изкуство. През 2009 г., 2007 г. и 2006 г. получава финансова продкрепа от NYFA, Американската Фондация за България и Европейската Културна Фондация. През 2002 г. е  резидент на CEC ArtsLink Residency в Института за Изкувство в Кливлънд (Охайо). Костова е един от основателите на BioArt Инициативата за Изкуство и Наука, съвместен проект на  Факултета по Изкуствата и Центърът за Биотехнологии и Интердисциплинарни Изследвания на RPI. Костова живее и работи в Ню Йорк. Понастоящем е директор на кураторски проекти в Галерия Радиатор и член на борда на програмата за обмен CEC Artslink.


За автора

Даниела Костова е интердисциплинарен художник, който работи с видео, пърформънс, фотография и инсталация. Работата й е насочена към проблемите на географското и културно репрезентиране, производството и пресичането на социално-културните граници и процесите на превод и комуникация.  Личният разказ е в основата на всичките й произведения. Тя живее в две много различни среди - България и САЩ. Проектите й се занимават с конкретни места и общности и същевременно отразяват глобални теми и художествени дискурси.   

Нейната художествена практика се основава на внимателно изработени фотографски сесии. Тя изследва и деконструира идеята, че живеем в конструирана реалност, като предлага необичайни гледни точки, поставяйки под въпрос установения наратив.  В най-новия си цикъл от работи, Даниела документира ежедневието на дъщеря си Вега. Изображенията са голямоформатни, отпечатани на винилен материал или тапет и монтирани по начин, който ги поставя в активна връзка с архитектурната среда. Домашните сцени стават едновременно фокусна точка и фон за действие, преосмисляйки пространството. Работата преминава от интимния мащаб на дома в публичното пространство на индустрията и комерса.


Галерия

Даниела Костова

Flip-House, 2009.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Станислава Георгиева
 • Материал: мулти медийна инсталации - дърво, винилова облицовка, гуми, буркани, алуминий, хартия, видео
 • Размери: 7 x 8 x 8 feet, 2009-2013

 • Собственост на: Даниела Костова
 • Описание: "Flip-House" е създадена в отговор на икономическата криза в САЩ през 2008 г., глобалната промяна в условията на живот и последвалото състояние на спешност. Произведението предтсвлява полу-мобилна постройка наподобяваща къща, чиито стени са свързани с панти, така че къщата буквално може да бъде обърната отвътре навън. Вътрешните стени са покрити с винилова облицовка, а покривът е отворен. В постройката е поставен монитор, който показва документация на облицоването с подобен материал на моята семейна къща в България през 2007. Този частен случай е симптоматичен за процесите в България по това време.
 • Авторски права: Даниела Костова
 • Препратки и връзки: http://www.danielakostova.com/portfolio/collaborations/flip-house
  http://www.danielakostova.com/portfolio/works/flip-house-queens
  https://exchangeworks.co/art/flip-house-queens/

Даниела Костова

LOOSE, 2016.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Блага Димитрова
 • Материал: сайт специфик инсталация - навити UV отпечатъци върху стирен, въжета, дърво, гуми, дървени подложки, изкуствени снежни топки, мастилено-струен печат върху винил, рамкирани фотографии
 • Размери: dimensions variable

 • Собственост на: Даниела Костова
 • Описание: LOOSE разглежда феномена "приключенски детски площадки", който ме вдъхнови да построя "опасна" детска площадка в апартамента си, където децата могат да играят с въжета, пясък, кал и огън. Отчитайки многобройните регулации на общественото пространство в САЩ, реших, че домът ми е единственото "безопасно" място за свободна игра. Адаптирайки концепцията на този проект за галерийното пространство на A.I.R., аз създадох серия от манипулирани фото-скулптури, които са завързани с въжета и притиснати от тежести. LOOSE поставя въпроси за това какво е безопасно и какво не е в американско общество чрез сравняване на американските стандарти за детска игра с тези от моето детство . Резултатът от този процес беше представен в самостоятелна изложба в галерия A.I.R., Ню Йорк (2016). Той беше насочен към различни видове публика, включително деца. За тях беше разработен интерактивен компонент.
 • Авторски права: Даниела Костова
 • Препратки и връзки: https://www.airgallery.org/exhibitions/loose

Даниела Костова

Adventure Playground, 2017.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Джозеф Джагос
 • Материал: сайт спесифик инсталация - мастиленоструен принт върху винил, книги, намерени предмети
 • Широчина: 640.00 cm    Дължина: 365.00 cm    Дълбочина: 90.00 cm   

 • Собственост на: Даниела Костова
 • Описание: "Adventure Playground" обединява два културни и архитектурни стереотипa (немски и български). Изобразявайки семейство, оцеляло от наводнение, работата представлява метафора за настоящата икономическа криза в Европа и нестабилността на глобалното човешко състояние. Замислена и реализирана за първи път Дрезден, Германия през 2014 г., този проект е възпроизведен за галерия Синди Рукър в Ню Йорк през 2017 г. Тук изображението обхваща стените на галерията, прозорците и пода, което се превръща в неразделна част от архитектурата на изложбеното пространство. Инсталацията включва още намерени книги, писма и обекти, разширявайки по този начин контекста и съдържанието.
 • Авторски права: Даниела Костова
 • Препратки и връзки: http://cindyruckergallery.com/exhibition/unfolding-jennifer-grimyser-jena-h-kim-daniela-kostova-curated-eun-young-choi
  https://www.artsy.net/show/cindy-rucker-gallery-unfolding

Даниела Костова

Adventure Playground, 2017.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Джозеф Джагос
 • Материал: сайт спесифик инсталация - мастиленоструен принт върху винил, книги, намерени предмети
 • Широчина: 640.00 cm    Дължина: 365.00 cm    Дълбочина: 90.00 cm   

 • Собственост на: Даниела Костова
 • Описание: "Adventure Playground" обединява два културни и архитектурни стереотипa (немски и български). Изобразявайки семейство, оцеляло от наводнение, работата представлява метафора за настоящата икономическа криза в Европа и нестабилността на глобалното човешко състояние. Замислена и реализирана за първи път в Дрезден, Германия през 2014 г., този проект е възпроизведен за галерия Синди Рукър в Ню Йорк през 2017 г. Тук изображението обхваща стените на галерията, прозорците и пода, което се превръща в неразделна част от архитектурата на изложбеното пространство. Инсталацията включва още намерени книги, писма и обекти, разширявайки по този начин контекста и съдържанието.
 • Авторски права: Даниела Костова
 • Препратки и връзки: http://cindyruckergallery.com/exhibition/unfolding-jennifer-grimyser-jena-h-kim-daniela-kostova-curated-eun-young-choi
  https://www.artsy.net/show/cindy-rucker-gallery-unfolding

Даниела Костова

Приклещване, 2017.

Инсталация

Детайли

 • Фотограф: Калин Серапионов
 • Материал: мастилено струен принт върху самозалепващ се винил
 • Размери: 887х347 см

 • Собственост на: Автора
 • Описание: " Приклещване " е широкомащабна фотоинсталация, специялно изработена за изложбата "Разместване на пластовете" (2018) в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Работата е базирана на изображения от мрежата, които документират скорошни природни бедствия като наводнения и урагани, засегнали редица общности в САЩ. Популярно спасително средство, изобразено в тези изображения, е надуваемият матрак, покрит с клетки, хладилни чанти, пластмасови чували, деца и домашни любимци. Когато се огледах наоколо, открих всички тези предмети вкъщи - използвани най-вече за развлекателни дейности като къмпингарство, но сега привидяни като средства за оцеляване. “Приклещване” е рефлекция на нашите несигурни условия на живот, засегнати от глобалната промяна на климата, и осъзнаването, че нещата могат драматично да се преместят за една нощ, превръщайки играта в трагедия.
 • Авторски права: Даниела Костова
 • Препратки и връзки: https://sofia-art-galleries.com/event/razmestvane-na-plastovete-mladi-avtori-v-sghg/