artnewscafe бюлетин

За медията

artnewscafe бюлетин е един от най-дългосрочните и устойчиви проекти на фондация „Отворени изкуства“. Всеки месец той предлага широка селекция от изложби, събития и отворени покани от света на съвременното изкуство с фокус София, Пловдив, Варна, Велико Търново и големи европейски музеи и биеналета. Целта на artnewscafe бюлетин е да предостави качествена, смислена и достъпна информация за случващото се във визуалните изкуства и да насърчи посещението на галерии и музеи.

През юли 2022 г. бюлетинът се присъединява към платформата Open Art Files със своя собствена рубрика – Този месец. Партньорството е естествено продължение в развитието на двата проекта насочени към създаването на една по-пълна картина на актуалните процеси и участници в българското съвременно изкуство. За да получавате актуална информация за случващото се на арт сцената, абонирайте се за месечния нюзлетър на artnewscafe бюлетин.  

artnewscafe бюлетин през годините
2008 г. - artnewscafé бюлетин стартира като проект на фондация „Отворени изкуства“, заедно с artnewscafé в Пловдив, което освен място за срещи и културни събития, е и единствената библиотека за международна арт преса в България. Архивът на кафенето съдържа броеве на Artforum, Frieze, Art Review, както и редица други списания и каталози за изкуство.
2010 – 2013 г. - с подкрепата на фондация „Америка за България“ и  Национален фонд „Култура“, artnewscafé бюлетин се разпространява като безплатно печатно издание в културни институции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново. Дизайнът на бюлетина е на Студио Пункт.
2013 г. - по случай 50-тото юбилейно издание, artnewscafé бюлетин се сдобива с мобилно приложение за Android и iPhone. Приложението, изцяло обновено през 2018 г. дава възможност за бърз и лесен достъп до информация за изложби и културни събития, създаване на личен списък с любими събития, разглеждане на архива на бюлетина и др.   
2015 г. - artnewscafé бюлетин се разширява и се превръща в платформа за критическа литература, която цели да подпомага млади критици. Главният редактор Светла Петкова започва да работи с екип от стажанти, млади специалисти-изкуствоведи. Един от тях, Десислава Милева застъпва на позицията главен редактор през септември 2018 г., след година като редактор на месечния бюлетин под менторството на Светла Петкова. Програмата за млади критици продължава три години. Статии и интервюта съставени от стажантите могат да бъдат прочетени в архива на бюлетина в Open Art Files.

Логото на artnewscafé е на българския художник Недко Солаков.