Йово Панчев

Биография

Йово Панчев, роден 1981 г. в София, е завършил културни изследвания (Cultural Studies) и политически науки в университета McGill, Монреал, Канада. Магистър е по социални и психо-драматични практики и арт терапия, Магистър по театрална режисура (недипломиран) от НБУ, доктор по психология на изкуството от НХА с дисертация на тема „Психологически аспекти на художественото“. Хоноруван преподавател в департамента по визуални изкуства на НБУ от 2010 година.

Организатор e на различни по вид културни събития от 2006 г. насам. Oсновно e куратор на изложби, фестивали и интердисциплинарни проекти в различни области. Основава и развива (с екип) независимото арт пространство Studio Dauhaus (2005-2007), което се превръща в номадска платформа за независима култура и съвременно изкуство. Съорганизатор на фестивала за пърформанс “Sofia Underground” с Руен Руенов от 2007 г. От 2013 фестивалът е дело на екипите на Studio Dauhaus и eXaf.org. Същият екип реализира „Невидимите градове“ в рамките на Пловдив-Европейска столица на културата 2019 и редица други събития, включващи десетки концерти, прожекции, уъркшопи, художествени акции. Като куратор е работил с различни институции и галерии в страната, София и в чужбина.

Автор е на критически текстове (наблюдател на в-к Култура в периода 2013-2014 г.), анотации и текстове за изложби и каталози. Йово Панчев е член на журита и селекционер с фокус визуални изкуства, резидентни програми, видео арт, кино, пърформанс и съвременно изкуство.

Носител е на наградата за кураторски проект на МФ „Св. св. Кирил и Методий” 2010 г. за изложбата „Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство”, чието актуализирано издание се осъществява 10 години по-късно с изложба в галерия УНИАРТ, НБУ в периода декември 2020 – февруари 2021 година.

Снимка на профил: Б. Бурич, Галерия Remont, Белград, 2016 г.