Валентина Шарра

Биография

Валентина Шарра е родена в Рим, Италия през 1983 г. След завършване на магистърска степен по право и набор от специализирани курсове по фотография, тя получава бакалавърска степен с отличие от Accademia di Belle Arti di Roma (Рим, Италия) през 2013 г. с дипломна работа на тема „Les espaces en friches“ (Пустоши в градското пространство), написана по време на учебна програма във Villa Arson, Ecole Nationale supérieure d'art в Ница, Франция.

В момента живее и работи в Рим, Италия и София, България, където завършва магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия през 2018 г.

Валентина получава наградата Гаудец Руф през 2019 г. и 2018 г. и е носител на стипендия от Akademie Schloss Solitude, Щутгарт, Германия през 2020 г., в контекста на източноевропейска програма за обмен. През 2022 г. тя участва в Европейското биенале Манифеста 14 Прищина - Косово.


За автора

Творбите на Валентина Шарра обхващат интервенции на място в пресечната точка на фотография и инсталация, скулптура и звук. Някои от тях представляват постоянни произведения в обществени пространства или на природни места, включително Acqua Non Potabile, специфичен за локацията пластмасов фонтан, по поръчка на Български фонд за жените и Европейска столица на културата Пловдив, България (2019), Пътят на осцилиращите камъни , произведение на селско изкуство при скалопада на Струпаница в Луковит, България (2018), Vita в Националния парк Murgia, Италия (2016) и Entre terre et ciel, постоянна инсталация на входа на болница Archet в Ница (2013).

Тя провежда специфични изследвания върху каменната скулптура от 2016 г., където актът на създаване не е насочен към придаване на форма или скулптиране на камъка, а вместо това фокусът е поставен върху отглеждането или трансформирането на потенциала на самия камък. Скулптурите са прекият резултат от оригиналната форма на камъните или геоложката формация. Всеки камък е избран заради способността си да внушава и заради способността си да се превръща.

Нейните изследвания са изцяло фокусирани върху възприемането на времето в съвременната епоха и свързаните с него концепции за историческа памет, използване на знанието за колективното благополучие, политическа ангажираност; както и трансформацията на материята като алхимичен акт.


Галерия

Валентина Шарра

Formula #1, 2022.

Скулптура

Детайли


Валентина Шарра

THE DIVORCE, 2021.

Видео Инсталация

Детайли


  • Описание: 26:06 min.

Валентина Шарра

Avocados, 2020.

Скулптура

Детайли


Валентина Шарра

AFSD, Apple Facility System Definition, 2018.

Скулптура

Детайли


  • Описание: Æther Sofia

Валентина Шарра

AFSD, Apple Facility System Definition, 2018.

Скулптура

Детайли


  • Описание: Æther Sofia